Как да подготвиш бюджета си за пътуване в 5 лесни стъпки

Когато планираме пътуване, винаги търсим начин да похарчим по-малко пари за повече време. Един от най-важните фактори за това планиране е ваканцията, която сме избрали.

Има значение дали ще прекараш седмица в луксозен курорт с 4 или 5-звездни хотели и ресторанти, например, или ще опаковаш багажа си за няколко месеца. Във втория случай ще трябва да разпределиш бюджета си за по-дълго време.

По-надолу ще разбереш как да планираш основните си разходи за пътуване, като тук не включваме туристически обиколки, нощен живот и други активности за свободното време.

Колко пари са ти необходими?

Отговорът на този въпрос зависи на първо време от това къде възнамеряваш да пътуваш.

По-опитните пътешественици ще кажат, че €30 на ден за храна и нощувки са предостатъчни за почивка в Тайланд, Перу, Индонезия, Гватемала, Индия и Алжир, но ако планираш пътуване до Северна Америка, Европа или Австралия, тогава всичко това ще ти струва повече от €120 на ден.

1. Най-важнoто: Полети и настаняване

Полетите и нощувките ще обхванат до 70% от бюджета ти за цялата екскурзия. Би било полезно, ако имаш представа приблизително с колко пари разполагаш преди да започнеш да търсиш подходящи хотели или полети.

За да се ориентираш по-добре в цените за настаняване, разгледай няколко сайта за пътувания Повечето разполагат с опция за филтриране на резултатите по цена или рейтинг на посетителите, което също би ти помогнало. Може да се възползваш от отстъпките, които предлагат повечето хотели за настаняване в средата на седмицата или за резервация на три или повече нощувки. Изпробвай различните филтри и проучи различните варианти, за да добиеш представа за средната цена за нощувка в мястото, което ще посетиш.

След това провери цените на полетите. За целта можеш да използваш същите сайтове изброени по-горе. Повечето търсачки в сайтовете за продажба на самолетни билети разполагат с филтри за показване на резултатите с най-ниска цена, включително брой прикачвания и продължителност на полета. Ако датите на пътуването ти не са фиксирани е възможно да забележиш големи разлики в цените за ден или два по-ранно или по-късно отпътуване.

2. Други фактори за цената

Ако бюджета ти зависи от референтния курс на дадена валута или промоционална оферта на хотел отпреди няколко седмици, имай предвид, че е възможно цените им да се променят и това да повлияе на плановете ти.

Друг фактор, който най-често хората пренебрегват, е транспорта от и до летището откъдето пътуват. Ако обмисляш да ползваш такси, си предвиди допълнително време в случай, че закъснееш или избери часови пояс, който включва няколко полета до същата дестинация като резервен вариант.

Когато изготвяш бюджета си винаги следвай основното правило да залагаш 20% повече разходи над предвиденото, в случай, че изникнат допълнителни непредвидени разходи.

3. Времето е пари

Когато резервираш хотел, полет или пътнически транспорт се води от максимата, че „времето е пари“. Така например, ако предпочетеш да запазиш по-евтин хотел, извън центъра, за да намалиш бюджета си за нощувки, имай предвид, че това може да увеличи разхода ти за транспорт, както и да скъси времето ти за обиколка и опознаване на мястото.

Купуването на евтини самолетни билети с прекачвания също може да се окаже изкушаващо, но от своя страна това може да удължи пътуването и да намали времето ти за престой.

По същия начин, ако престоят ти е кратък и се налага да прекарваш твърде дълго време в градския транспорт, може би си заслужава да помислиш за заплащане на по-висока цена за пътуване с влак или с такси, например, за да спечелиш повече време.

И накрая, постарай се да не запазваш полети с прикачвания между кратки интервали, тъй като рискуваш, ако някой от полетите ти закъснее останалата част от пътуването ти да се провали и да се наложи да похарчиш още пари, за друг полет в последния момент.

4. Хранене в заведение или храна от супермаркета?

Най-добре е да намериш баланса между пазаруването от магазина за хранителни стоки и посещението на ресторанти. Можеш да си спестиш доста пари, ако нощувката ти включва закуска.

Също така, когато запазваш нощувка, може да се окаже по-изгодно да резервираш по-скъп хотел, който предлага включена закуска, отколкото по-евтин без такава, разбира се освен, ако не си запознат със заведенията за хранене и имаш по-добър вариант.

Много хора смятат, че ако пропуснат обяда или вечерята навън ще спестят много, но това не винаги е така.

5. Сглобяване на бюджета

Направи си таблица и въведи всички цени за хотели, полети и дневни разходи за храна и транспорт (не забравяй да си заложиш повече пари!).

Така, накрая ще можеш да видиш реалната сума, нужна за пътуването ти, както и да прецениш къде можеш да намалиш или пък да увеличиш разходите си. Веднъж след като изясниш тези основни точки от бюджета, ще можеш спокойно да преминеш нататък към планирането на туристически обиколки и забавления за свободното си време.

Ако след като бюджета ти е готов се нуждаеш от малко подкрепа, за да реализираш плановете си, ние можем да ти съдействаме. Нашата цел във Ferratum е да вдъхновяваме хората и да им помагаме да казват по-често „Да“ на възможностите от живота. Как? Виж тук.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: