Основни термини, свързани с бързите кредити

04.03.2022#Общи

Управление на твоя кредит означава използване на стратегии, които ти дават възможност като потребител. Като за начало:

Разбери какво е ГПР

Двигателят на кредити от финансовите институции се захранва от годишния процент на разходите (ГПР). Може би си виждал този акроним на условията за ползване на кредитни карти или общите условия при споразумение за кредит. ГПР по същество е това, което банката ще те таксува за заемане на пари под формата на лихва, която се изчислява като процент. Всички видове кредитни продукти като потребителски заеми, кредитни карти и т.н. са задължени да ти предоставят и информация относно ГПР.

Кредитната карта е популярна форма на кредит, който ти позволява да плащаш за стоки и услуги с карта на момента, и в този момент ти автоматично усвояваш и нов кредит. Финансовите институции като банки дават кредитни карти, след като погледнат  историята на заемите ти. Кредитните карти са най-използвани в случай на извънредни ситуации или ако искаш да извъшиш поевтина покупка на висока стойност в пълен размер, вместо да разсрочиш чрез потребителски кредит. Например, ако закупуваш телефон с кредитна карта и плащаш цялата сума наведнъж, стойността му ще е по-ниска от разсрочената на вноски чрез стоков кредит.

Лихва

Лихвеният процент е цената, която плащаш върху размера на кредита. В зависимост от типа на кредита, лихвата се определя от Годишния процент на разходите (ГПР). Месечният лихвен процент обикновено е по-представителен за действителните разходи по кредита от годишния процент на разходите. Лихвените проценти се определят от размера на кредита, срока на кредита и кредитния риск. Например, лихвеният процент при ипотечен кредит се състои от референтния лихвен процент и нетен лихвен марж на банката, който може да се променя. При Ferratum лихвите са фиксирани според срока и периода на кредита и няма различно ценообразуване при различните клиенти.

Можете да се възпозлваш от първи заем до заплата, който предлага 0% лихва. Отпуска се за суми до 1000 лв и срок на погасяване до 30 дни. Предложението е много изгодно, защото по тозни начин можеш да се възпозлвте от бърз безлихвен кредит онлайн само срещу лична карта и без доказване на доход и трудов договор.

Референтен лихвен процент

Референтният лихвен процент е пазарен процент, който отразява общото ниво на лихвените проценти. Референтният процент се използва в държавите от Европейския съюз съвместно с индекса EURIBOR или основния лихвен процент на самата банка. Обикновено, когато се кандидатства за банков кредит, клиентът може да избере най-подходящият критерий за определяне на лихвен процент, към който се добавя собственият банков марж. Финансовите институции, предлагащи бързи кредити онлайн обикновено използват фиксиран лихвен процент.

Пределна ставка

Пределната ставка е цената на кредитиране, определена от банката. Банката договаря маржа на референтния лихвен процент с всеки кандидат за кредит. Размерът на маржа зависи от банката, от вида на клиента и от икономическите условия. При бързите кредити от Ferratum всички клиенти получават лихвен процент, който се определя единствено от сумата и срока на кредита.

Инфлация

Инфлацията е повишаването на цените и намаляването на стойността на парите. Размерът на парите остава същият по отношение на валутата, но стойността, или количеството стоки, което може да се купи с тези пари, намалява.

Инфлацията следва да се вземе предвид при ежедневното финансово планиране и бюджетиране. Инфлацията се отнася за всички спестявания, които може би притежаваш, което означава, че стойността на парите ще бъде по-малка. В същото време инфлацията означава, че всички дълготрайни материални активи, които притежаваш, ще имат по-висока стойност, понеже вече ще струват по-голяма сума пари.

Използвай заеми и кредитни карти като начин за промяна на живота си в положителна посока, но не забравяй колко е важно да плащаш задълженията по кредита навреме. Можеш да получиш пари на заем в рамките на няколко минути от Ferratum, но ние ти препоръчваме да кандиатстваш за толкова, колкото можеш да си позволиш да върнеш навреме. Съобрази възможностите си за погасяване на кредитите според финанвосото си състояние. Изчисли потенциалното лихвено плащане, което ще дължиш и погледни доходите, които получаваш, за да видиш дали можеш да си позволиш плащането. Това ще ти помогне да следиш колко дължиш на кредиторите.

Запиши си крайните дати за погасяване: използвай календар и напомняния в телефона, за да следиш датите, необходими за изплащане на заемите. Това ще ти помогне да контролираш финансите си и да знаеш точно колко дължиш.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: