Колко пари сме похарчили за празниците?

Близо 2 милиарда лева е сумата, която са похарчили българите за Коледа и Нова година от началото на декември. Само в четирите дни преди Коледа сме харчили повече от 6 милиона лева на час. Основните разходи са за подаръци, храна и пътувания.

Почти 90% от българите са посрещнали Новата година в домашна обстановка. Празникът в българските курорти е струвал средно около 350 лв., а почивката в чужбина – около 780 лв.

Данните сочат, че всеки пети човек е ползвал бърз кредит за празниците. Средната стойност на изтеглен кредит е 336 лв. на човек, а по данни на БОРИКА от банкоматите са изтеглени 710 милиона лева.

Проучване на bTV показва, че 60% от българите посрещат финансови затруднения след празниците. 23% от отговорилите на анкетата твърдят, че няма да могат да покрият напълно сметките си през първия месец на годината.

Според психолозите, януари е особен месец, защото сме похарчили много пари по празниците. Те обясняват, че ако се дадат 50 лв. за вечеря, удовлетворението ще продължи най-много няколко дни. За сметка на това, ако се дадат 50 лв. за благотворителност, удовлетворението от това, че сте помогнали на нуждаещи се хора, може да продължи през цялата година.

Ако закъсате с парите през януари, не забравяйте, че Ferratum предлага бързи кредити с отговор до 10 минути за суми между 50 и 1000 лв.