Най-голямото потребителско проучване в Европа: Летен Барометър Фератум Груп 2016

Какви са резултатите от лятното запитвне на Фератум Груп?

Изводите са повече от ясни - бюджетите за летните почивки растат

Изглежда, че европейците харчат повече за лятната си ваканция в сравнение с предишните години. Доказателствата идват от годишното проучване на Летния Барометър на Фератум Груп - тази година анкетираните са  17,600 домакинства в 19 европейски страни.

Германците вече се радват на икономически просперитет. А средната класа германско семейство използва 71 на сто от разполагаемия им доход за летни почивки. От друга страна финландците са по-внимателни, отделят само една трета от разполагаемия им доход.
 
Икономиката в Европа се възстановява. До 79 на сто от средната класа европейски домакинства планират да похарчат същата сума като миналата година или повече по време на лятната си ваканция. Това е увеличение от седем процента спрямо миналата година.
 
По отношение на разполагаемия доход на домакинствата, германци планират да изразходват повече от всеки друг в Европа (71%). Изненадващо, някои от най-малките икономики в Европа (с БВП на глава от населението), като България (65%) и Румъния (57%) следват примера на Германия. Във Франция и Чехия, домакинствата от средната класа харчат повече от половината от разполагаемия им доход за почивка. Във Великобритания, скандинавските страни и Холандия разходите за почивка са сравнително ниски. 
 
В България домакинствата харчат средно 391 евро за летни активности. Това е по-малко от средното за Европа на 696 евро. Летни занимания струват повече във Финландия, отколкото например Чехия, където средният летен бюджет е 416 евро.

Повечето пари се харчат у дома, а не в чужбина.
Докато британците и Скандинавия биха платили над 100 евро за нощувка в хотел, останалата част от Европа са по-разумни.Изпозлването на сайтове каталози за квартири и стаи като Airbnb е най-популярна сред чешките, български, словашки, румънски и холандски туристи.
 
Лятна мода е втората по големина сметка в Европа. Във Франция, Испания и Холандия около една пета от летните разходи отиват за дрехи.

Повече за летните планове на българите можете да намерите тук.