Как да вземем заем, без да се разорим?

Заемането на пари е нещо, което ни се налага да направим по едно или друго време. За някой от нас това е плашеща мисъл. За други е най-естественото нещо на света. В зависимост от това колко пари сте взели назаем или сте изтеглили кредити, вие можете да определите мястото си между двете крайни категории. Може би имате много кредити. Може би нямате никакви кредити. Може би имате финансови затруднения или не. Начинът, по който се чувствате, може да не се влияе от финансовото ви състояние. Разумното заемане се основава на математика  и личните ви умения да пчелите и връщате заемите си.

  1. Прегледайте финансите си

Проследете паричните се възможности, за да решите дали имате нужда от заем. Много хора имат погрешното впечатление, че когато трябва да прегледат финансите си следва да направят сложни електронни таблици или специални програми за планиране на личните финанси. Просто отделете малко време и разделете листа на две колони, с приходите и разходите. Попълнете ги и пресметнете дали месечните приходи са достатъчни да покрият дневните разходи. Приходите включват редовен месечен доход от трудова дейност и всички допълнителни доходи. Към разходите се причисляват всички пари, които трябва да излязат от джоба ви, например разходи за храна, дрехи, ремонт, нови гуми и много други.

След като направите сметка на финансовото си състояние, бихте могли да прецените дали имате нужда от допълнителна финансова подкрепа или няма нужда да теглите заем.

  1. Теглете колкото можете да върнете

При тегленето на кредит основното е да сте в състояние да го върнете. Можете да вземете много скъп кредит, но това няма значение, ако можете да го погасите за два месеца. Хората най-често поприбягват към скъпи кредитни продукти и кредитни карти. Някои от тях не могат да се справят с изплащането им и изпадат в затруднена платежоспособност. А за други, които имат възможност да погасят кредита предсрочно, лихвите по кредита нямат толкова голямо значение.

Не всеки заем можете да погасите предсрочно. Някои фирми дори могат да ви наложат допълнителни такси. Много заематели не могат да си позволят да върнат кредита си по-рано, затова е важно да обръщате внимание на оскъпяването и срока на кредита, с който се съгласявате.

  1. Проверявайте цените

Кредитите имат месечни вноски, които трябва да плащате регулярно, докато погасите задължението си напълно. Те също имат месечна или годишна лихва, която е важно да проверите. Важно е да знаете колко ще ви струва взимането на кредит. Колкото е по-висока цифрата, толкова повече ще платите.

Изберете кредит с най-изгодните за вас условия. Трудно е да се справите с изплащането на няколко кредита, но това ще облекчи финансовото ви състояние. Най-добре е да теглите кредит, само когато е наложително или имате възможност да го върнете в указания срок или по-рано.

  1. Удължаване

Някои кредитни компании позволяват на клиентите да удължават срока на заема. Това е важен критерии при вземането на решение дали да търсите бързи пари. По-добре да заплатите допълнителна такса за разсрочване на кредита, но да си осигурите време да намерите нужната сума в срок, за да погасите заема. Ние от Фератум предлагаме например разсрочване на заем до заплата съответно със 7, 15 или 30 дни.  

Ако редовно се случва няколко дни преди да получите месечното си възнаграждение, малка сума да не ви достига, можете да използвате бърз заем. Ние от Фератум предлагаме онлайн кредити, винаги , когато ви трябват бързи пари. Попитайте за нашият заем до заплата с 0% лихва,  за да се възползвате от безлихвен първи кредит.