11 начина да спестим пари и да намалим стреса тази Коледа

Коледа е това време от годината, когато нашите портфейли са допълнително натоварени. Коледното пазаруване може да бъде импулсивно и изключително стресиращо. Важно е да обмислите предварително разходите си, за да не загубите прекалено много пари. Ето 11 съвета от нас, които ще ви помогнат да спестите пари и да намалите стреса преди Коледа.

 1. Планирайте, планирайте, планирайте!

Направете вашия план рано. Колкото по-рано започнете, толкова повече ще можете да разпределите разходите през цялата година, вместо да се надявате, че заплатата ви за декември ще покрие всичко. Направете списък на хората, на които трябва да купите подаръци. Задайте си максимална цена за подарък на човек и си запишете идеите за подаръци, които вече имате. Бъдете реалисти в плановете си и преценете какво можете да си позволите, вместо какво бихте искали да подарите. В крайна сметка, това е от значение за бюджета ви.

 1. Започнете да пазарувате рано

Не чакайте последния момент, за да купите подаръци. Дръжте очите си отворени за подходящи коледни подаръци през цялата година. Когато не търсите нищо специално, може да ви хрумнат страхотни идеи за подаръци. Никой никога не е купил перфектния подарък, в последната минута на Бъдни вечер, без ясна идея какво ще купи. Ако ходите на почивка, гледайте за екзотични подаръци, които не можете да намерите у дома. Ако купувате подаръци по-рано през годината, уверете се, че сте си записали къде сте ги сложили.

 1. Черен петък

Черният петък е най-важният ден за пазаруване в САЩ и е явление, което се разпространява бързо в останалата част от света. Черният петък винаги съвпада с първия петък след Деня на благодарността в САЩ, и е денят, когато можете да направите значителни спестявания от коледни подаръци, така че внимавайте да не го пропуснете. Най-добрите оферти могат да бъдат намерени в интернет сайтове, но следете също така и във фейсбук и новинарските страници, които ще ви държат в течение на най-добрите отстъпки и оферти на много търговци.

 1. Направете проучване в Интернет

Ако не сте сигурни за специфичен продукт, който искате да купите (може би вашата половинка иска нов телефон, но не знаете точно какъв модел), потърсете в интернет за цени, сравнения и ревюта.

 1. Спестете пари от коледни картички

Вместо да купувате картички за всички, може да прекарате страхотно време с децата си като ги изработите сами. Или да ги направите на компютъра си и да ги принтирате.

 1. Подарете своето време тази Коледа

Подарете на половинката си ваучери с неща, които бихте направили през годината. Могат да бъдат: приготвяне на вечеря, масаж  или дори гледане на децата.

 1. Направете ръчно изработени подаръци

Направете своите коледни подаръци с любов. Потърсете в интернет за идеи и отделете време, за да изготвите персонализирани подаръци, които са направени с определена мисъл и идея. Този подарък е по-добър от гифт карта за пазаруване!

 1. Уверете се, че купувате най-доброто, но не и най-скъпото

Най-известните марки не винаги са с най-добро качество. Не се заблуждавайте от различните рекламни трикове. Това правило важи най-вече за хранителни продукти.

 1. Купувайте по-малко подаръци

Ако обикновено си разменяте подаръци с едни и същи хора по Коледа, може би си заслужава да вложите парите в по-голям и по-хубав подарък за всеки отделен човек, вместо да купувате множество дребни подаръци.

 1. Подарете преживяване

Проверете страници за колективно пазаруване за преживявания или почивки, които можете да подарите на близките си. Има различни варианти като СПА дни, екстремни преживявания, голф и т.н.

 1. Продайте ненужните си вещи, за да купите подаръци

Нуждаете се от допълнителни пари преди Коледа? Огледайте се за неща, които не ползвате, които можете да продадете в сайтове или фейсбук групи за продажби.

Ако сте закъснели с целия план и бързо ви трябват пари , можете да получите бърз кредит от Фератум.  

Имате ли ваши собствени съвети за спестяване на пари по Коледа? Напишете ни ги.