3-те стъпки към разумно спестяване и бързи пари?

Как да изкарате празниците с наличните финансови средства чрез разумно харчене?

Ние от Фератум вярваме, че отговорното кредитиране върви заедно с отговорното харчене на пари. Чрез планиране на бюджет, който ще ви покаже какво се случва с вашите пари, ще можете да прецените как да спестявате разумно. Това ще ви осигури повече бързи пари, които да харчите в бъдеще.

Процесът се състои от 3 стъпки, които трябва да прилагате във всички аспекти на живота, особено при големите разходи около Великден, Коледа и лятната почивка. Настъпването на април, май и летните месеци, без да имате идея какво се случва с парите ви, може скоро да се превърне в истински финансов кошмар.

Всички ние искаме да прекараме една весела пролет и хубаво лято. Освен ако не искате да имате повече шоколадови монети, отколкото истински, трябва да бъдете разумни и да си направите план.

Стъпка 1: Определете вашия месечен бюджет

Не е добра идея да преминавате сляпо през пролетните празници, да плащате постоянно с кредитна карта и да се надявате на добро начало на следващия месец. Отделете един час, за да определите бюджет – колко ще похарчите и за какво. Има много ресурси в интернет и дори мобилни приложения, които могат да ви помогнат, но най-простият начин да се планира бюджет, е да вземете лист хартия и да напишете всички разходи, за които можете да се сетите, и да ги сортирате по категории като домакинство, храна, подаръци, почивка и др. Наистина всички!

Стъпка 2: Харчете разумно

Какво означават празниците, ако не свръхзадоволяване на потребностите? Номерът е да знаете колко е твърде много, и колко е наистина твърде много! Едно четиричленно семейство наистина ли има нужда от цяло агне, или може да си приготви само два килограма месо за Гергьовден и да си остави място за по-евтини, и може би по-вкусни гарнитури? С колко алкохол трябва да се запасите? Не забравяйте, че магазините са затворени само за един ден и можете да си купите повече след това, ако имате нужда. Също така не трябва да прекалявате с подаръците.

Ако сте достатъчно добре организирани, може дори да опитате да направите ръчно изработени подаръци. Потърсете в интернет идеи и уроци, като например персонализирани фото рамки, или превръщане на алкохолните напитки от магазина в персонализирани подаръци чрез лични етикети.

Намаляването на разходите за майските празници не означава, че сте скъперници. Ако сте си направили домашното за бюджета, ще имате забележими спестявания, без да икономисвате от всичко. Всичко, което ви трябва, е малко творческо мислене и ясен план. След като сте успели да направите спестявания е важно да не ги загубите. По този начин разумното харчене наистина ще ви се отплати след празниците.

Стъпка 3: Планирайте за следващия месец

Да направите месечен бюджет и да орежете разходите може би не е най-вълнуващата част от празниците, но добрата новина е, че след като е направено веднъж, следващият път ще бъде още по-лесно. Тези спестявания ще са ви дойдат като бързи пари за следващия месец.

Поемете ангажимент да спестявате една и съща сума всеки месец като си направите спестовна сметка. Много по-лесно е да се придържате към спестяване на 10 лв. на седмица, отколкото да се целите твърде високо и да се откажете, когато не успеете да отделите желаната сума.

Как го направихте?

Последният етап на отговорното харчене за пролетните почивни дни е да погледнете как сте се справили. Колко пари изхарчихте и колко близко беше сумата до планирания бюджет? Заслужавате ли похвала за постигнатото? И какви са уроците, които успяхте да научите?

Наистина важно е да си водите отчет за това колко разумно сте похарчили парите си. Той ще ви даде добра начална точка за следващия месец или сезон, а може би дори предизвикателство да се справите още по-добре!