Да говорим за пари: Как да разговаряте с децата си за пари

Наскоро бяха проведени редица финансови проучвания с резултати, показващи, че приблизително 50% от родителите избягват да обсъждат икономиката или финансите си с децата си, защото смятат, че това е незначително или твърде сложно.

Обаче разговорите с децата ви за пари не трябва да бъдат трудни.

Ако е вярно, както се казва, че "парите говорят", тогава като родители, нека започнем да говорим. По-долу са дадени някои полезни насоки за това как да започнете и да продължите дискусията с вашите деца:

Излезте на ранен старт 

Започнете да обучавате с децата си за финанси от най-ранна възраст. Използвайки ежедневни примери и ситуации и детето ви ще има по-добра представа за икономиката на ниво, което лесно може да разбере. С течение на времето ще можете да обясните по-сложни неща като спестяване на пари за колеж или закупуване на къща.

Ранният старт е едно от най-важните неща, когато става дума за подпомагане на детето ви да разбере финансите, тъй като поставя основите за това как ще се справят с тях в бъдеще.

Учете децата си да задават цели и планове за дългосрочно спестяване

Всички знаем, че децата винаги искат нови неща, било то нови чифт маратонки, най-новата видеоигра или каквото и да е готиното, нов телефон. Защо не научите детето си как да си спести пари, за да купи някои от стоките, които иска? Обяснявайки цената на даден артикул и показвайки на детето си колко той или тя ще трябва да спестява всяка седмица, е не само практично, но и дава на вашето дете оценка на управлението на разходите и парите.

Обяснете как работи заемът 

Децата може да не разбират, че вашето семейство има финансови задължения, като заем или ипотека. Нека децата ви да знаят какви задължения имате и как работят. Ако искате детето ви да научи какво е заемът, заемете им и им покажате как работи погасяването.

Възползвайте се от финансово-тематични игри

Използването на игра или дейност за обясняване на входящите и изходящи средства е полезно средство за родителите, които се колебаят да говорят с децата си за пари. Всяко дете иска да се забавлява, затова се възползвайте се от него и се ангажирайте с игри като монополи или приложения с парични теми, които ще ви помогнат да образовате детето си в икономиката.

Бъдещето на вашето дете е най-важната инвестиция, която някога ще направите, така че започнете от днес.

Ако искате да прочете още полезна информация, вижте тук.

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +