Да говорим за пари: Как да разговаряте с децата си за пари

Наскоро бяха проведени редица финансови проучвания с резултати, показващи, че приблизително 50% от родителите избягват да обсъждат икономиката или финансите си с децата си, защото смятат, че това е незначително или твърде сложно.

Обаче разговорите с децата ви за пари не трябва да бъдат трудни.

Ако е вярно, както се казва, че "парите говорят", тогава като родители, нека започнем да говорим. По-долу са дадени някои полезни насоки за това как да започнете и да продължите дискусията с вашите деца:

Излезте на ранен старт 

Започнете да обучавате с децата си за финанси от най-ранна възраст. Използвайки ежедневни примери и ситуации и детето ви ще има по-добра представа за икономиката на ниво, което лесно може да разбере. С течение на времето ще можете да обясните по-сложни неща като спестяване на пари за колеж или закупуване на къща.

Ранният старт е едно от най-важните неща, когато става дума за подпомагане на детето ви да разбере финансите, тъй като поставя основите за това как ще се справят с тях в бъдеще.

Учете децата си да задават цели и планове за дългосрочно спестяване

Всички знаем, че децата винаги искат нови неща, било то нови чифт маратонки, най-новата видеоигра или каквото и да е готиното, нов телефон. Защо не научите детето си как да си спести пари, за да купи някои от стоките, които иска? Обяснявайки цената на даден артикул и показвайки на детето си колко той или тя ще трябва да спестява всяка седмица, е не само практично, но и дава на вашето дете оценка на управлението на разходите и парите.

Обяснете как работи заемът 

Децата може да не разбират, че вашето семейство има финансови задължения, като заем или ипотека. Нека децата ви да знаят какви задължения имате и как работят. Ако искате детето ви да научи какво е заемът, заемете им и им покажате как работи погасяването.

Възползвайте се от финансово-тематични игри

Използването на игра или дейност за обясняване на входящите и изходящи средства е полезно средство за родителите, които се колебаят да говорят с децата си за пари. Всяко дете иска да се забавлява, затова се възползвайте се от него и се ангажирайте с игри като монополи или приложения с парични теми, които ще ви помогнат да образовате детето си в икономиката.

Бъдещето на вашето дете е най-важната инвестиция, която някога ще направите, така че започнете от днес.

Ако искате да прочете още полезна информация, вижте тук.