6 Съвети за пестене на пари за идната зима

да спестим пари за зимата

Докато се приближаваме към края на красивата и колоритна есен, температурите стават все по-студени и дните по-къси. За щастие имаме още няколко седмици, за да се подготвим за следващата зима.

Зимата е, разбира се, това време на годината, когато всички ние забелязваме факта, че нашите сметки за газ и електричество скачат от растящото използване на изкуствена светлина и парно.

Въпреки увеличеното използване на електроенергия, има начини да спестите пари през зимата. Ето шест полезни съвета:

1. Запушете дупките

Е, може би не е нужно да стигате толкова далеч, колкото да запушвате дупките, но първото нещо, което трябва да направите, за да се подготвите за зимата, е да търсите каквито и да е студени течения, които могат да идват във вашия апартамент или къща. Най-често срещаните места са около краищата на вратите и прозорците.

За да запечатате пукнатини и пролуки около прозорците, можете да си купите тръба със силикон от всеки сртоителен магазин. Чрез премахването на всички течения, вие не само ще предотвратите появата на студен въздух, но и ще запазите топлината вътре в себе си.

2. Готвене на сезонни храни в дома 

Този следващ съвет работи в три насоки; можете да спестите пари, като купувате сезонни храни; освен с готвене у дома използвате и топлината от фурната, за да поддържате топлата си къща.

Купуването и готвенето на сезонни плодове и зеленчуци е чудесен начин да спестите пари. Картофи, ябълки, тиква, моркови и други кореноплодни зеленчуци са в сезона си и са разнообразни храни. Можете да направите супи, яхнии и много други, които са идеални за по-студените месеци.

След като използвате фурната, за да печете здравословни пити, печете зеленчуци или направете канелени кифли, отворете вратата на фурната и оставете топлината от фурната да затопли стаята.

3. Облечете се 

Не забравяйте, че като дете, всеки път, когато сте се канели да включите отоплението, вашите родители биха казали: "Ако ти е студено, облечете пуловер"? Е, и ние сме на път да кажем почти същото.

Всеки път, когато сте вкъщи, опитайте да ограничите използването на отоплителни уреди. Инсталациите им са  водеща причина, поради която сметките ви за електричество скачат през това време на годината.

Ако лежите на леглото или дивана, гледайки телевизия или четете, вземете одеяло и го поставете на краката или раменете си. Ако носите тениска, но сте на път да пуснете нагревателя, защото ви е студено, облечете пуловер вместо това. Обуйте чорапи и поддържайте краката си топли. Ако краката ви са топли, ще забележите, че останалата част от тялото ви ще се чувства по-топло.

4. Вдигнете Завеси 

Друг чудесен начин за пестене на енергия и пари е използването на вашите щори и завеси.

Когато слънцето грее, използвайте топлината и отворете вашите щори или завеси, за да оставите слънчевата светлина да влиза.

През нощта пуснете щорите и завесите, за да запазите топлината вътре. Използването на вашите завеси добавя допълнителен слой изолация към вашия апартамент или къща.

5. Загрявайте стаята 

Дори и с допълнителни слоеве дрехи, има моменти, когато все още трябва да използвате отоплителни уреди. Когато използвате нагревател, уверете се, че използвате неговата топлина правилно. Това означава да затворите вратите в стаята, в която седите, за да не изпускате топлината в други стаи.

Нагревателите са много по-ефективни при затопляне на по-малки пространства, отколкото по-големи пространства. Също така ще забележите, че трябва да използвате и нагревателя по-малко. Например, при затворени врати, може да се наложи да използвате само нагревателя за 30 минути в концентрирано пространство, а не за няколко часа.

6. Използвайте LED светлинни крушки 

През зимата, с по-кратките, по-тъмни дни, използваме много повече електроенергия. Интелигентен начин за пестене на енергия и пари е използването на LED крушки. Да, първоначално LED крушки са по-скъпи за закупуване от обикновените електрически крушки, но те ще направят разлика в сметката ви за електричество, тъй като те използват приблизително 20% от енергията на обикновените крушки.

Освен това, в северните райони използването на свещ е много популярно и помага да се създаде уютна и привлекателна атмосфера. Не само изглежда красива, но и създава топлина и светлина.

Имате ли някои съвети за спестяване на пари за зимата? Чувствайте се свободни да споделите.

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +