Коледни храни от цял ​​свят – първа част

коледни храни по света

Някога  чудили ли сте се какви храни ядат в другите страни по Коледа?

Ние, от Фератум, разширяваме дейността си постоянно и в момента компанията работи в 25 страни. С наближаването на коледните празници се запитахме кои са коледните храни, консумирани във всяка страна, в която работим.

В азбучен ред, тук е първа част от статията:

Австралия

Коледа в Австралия се празнува на 25 декември и коледните традиции произтичат от британското селище през 18 век.

Коледният обяд или вечеря се състоят от печено агнешко, пуешко или друго домашно птиче с пълнеж, печени картофи, сос и печени зеленчуци. Други коледни преживявания включват коледни сливи, тартове и сладкиши от маслено тесто.

Тъй като тогава е лято в южното полукълбо по време на Коледа, Австралия става все по-популярна през последните няколко десетилетия, тъй като австралийците празнуват с коледно барбекю.

Бразилия

Бразилското население е смесица от култури от много страни и това може да се види при избора на коледни храни. Основното ястие се сервира късно през нощта на 24 декември.

Традиционна коледна вечеря може да се състои от свинско, пуешко, шунка и салати, сервирани с ориз, подправен със стафиди и орехи. Една популярно ястие е Maionese, картофена салата с ябълки и стафиди.

Коледните десерти включват тропически плодове и сладолед. Друг фаворит е Rabanada, вид френски тост, напоен в яйчен крем и леко запържени с канела и  захар.

България 

Празникът на Коледа започва на 24 декември с храна, състояща се от голям брой нечетни ястия (например 5, 9, 11 и т.н.). Ястията са постни , без месо и се състоят от боб, сладки и солени сладкиши, зелеви листа, пълнени с ориз, чушки, трушия,  ошаф и ядки (орехите са особено важни). Питата е много важна част от коледната трапеза, в която присъства и монета за късмет.

Докато на Бъдни вечер се консумира постна храна, то на 25 декември вечерята е съсредоточена около месо, често свинско.

Канада

В англоезична Канада традиционното коледно ястие е смесица между традиционните английски и традиционните американски. Коледа се празнува на 25 декември, а вечерята се състои от пуйка с пълнеж, зеленчуци, картофено пюре, сос от червена боровинка.

Традиционна коледна вечеря за френски канадци, от друга страна, е яхния, наречена "Ragoût aux pattes de cochons", направена от свински крака или пай, който се състои от мляно или нарязано на кубчета свинско месо или говеждо месо , поднесено с кетчуп.

Хърватия 

Подобно на няколко страни от централна и източна Европа, на Бъдни вечер хърватите се въздържат да ядат червено месо. Следователно “bakalar”  -сушене треска и други видове риби, се консумират като основно ястие.

На Коледа, гъска, пуйка или патица е храната, поднесена с роло с маково семе, пълнени зелеви рула с мляно свинско месо , и кекс със смокини. Бисквитките и тортите също са популярни, особено сладкиши с конфитюр, желе, мармалад или шоколад.

Чехия 

Коледната вечеря в Чехия се яде по време на вечерта на 24 декември. Традиционна коледна вечеря се състои от супа от шаран, пържен шаран и картофена салата.

Други чешки коледни храни включват вкусните палачинки, които са подобни на френските, и могат да бъдат сладки или солени. Можете да намерите плодови пължени като ягода или кайсия, както и шунка и сирене или спанак и чесън. Наденички на скара и прашка шунка са много популярни.

Щрудел, джинджифилови бисквитки и други сладки, както и “vánočka” - козунак, направен от сладко бяло тесто със стафиди и бадем, са неизменна част от коледната традиция.

Дания 

Подобно на останалите скандинавски страни, в Дания традиционното коледно ястие се сервира на 24 декември. Основното ястие се състои от печено свинско, гъска или патица, поднесено с картофи, червено зеле и сос. Оризовият пудинг е популярен десерт.

Разбира се, датските маслени бисквитки, известни като „vaniljekranse“, са задължителни. Тези популярни бисквитки са станали част от коледните традиции в много други страни по света и могат да се поднесат като подаръци.

Естония 

Традиционната естонска коледна храна включва verivorst (кървавица), sült (друго местни предястия), hapukapsas (kкисело зеле) и свинско месо, поднесени с печени картофи и се яде като основно ястие на Бъдни вечер. Джинджифиловите сладкиши също с популярни тук.

Финландия

Традиционна финландска Коледа е пиршество. По-скоро е като бюфет вместо да има две или три освновни ястия. Коледната маса, наречена Joulupöytä, съдържа много различни ястия, често центрирани около голяма коледна шунка, гарнирана с горчица и хляб.

Различни рибни ястия, гарнитури с черен дроб и стафиди, картофи, ориз и морков, също могат да бъдат намерени на бюфета.

Франция 

Празненството във Франция протича с дълга вечеря, известна като réveillon, където могат да се намерят ястия като пуешко месо, патешки дроб (foie gras), стриди, пушена сьомга, печена патица.

Коледа във Франция няма да бъде завършена без десерта Bûche de Noël, торта под формата на дънер с много крем, който се предлага в различни вкусове като шоколад и лешник.

Германия 

Бъдни вечер се посреща с най-разлчни наденички като например Винер, Боквурст или Кнакер, които се сервират с картофена салата и зеле, приготвени със сметана и подправки.

Karpfen (шаран) и gänsebraten (печена гъска) също са популярен избор, поднесени с червено и къдраво зеле.

Що се отнася до традиционните коледни лакомства, Германия има много традиции, които са известни по целия свят. Те включват Pfefferkuchen (коледни сладки), Lebkuchen (меденки), Spekulatius (подправени бисквити), и разбира се, Stollen (плодов кекс с марципан, бадеми, сушени плодове).

Латвия 

Традиционната латвийска Коледа се състои от дванадесет ястия (въпреки че този брой се е променил с времето). Ястията включват свински зурла, сварен кафяв / сив грах със сос, зеле и наденица, пайове с бекон, херинга с цвекло, моркови или ябълки и аспик - солено желе с месо, сервирано с майонеза, хрян или оцет.

Джинджифиловите сладки и традиционните бисквити Kūčiukai са популярни сладкиши.

Какви са вашите любими коледни ястия?