Какво ще направиш, ако спечелиш от лотарията и защо харченето на пари за другите ти носи повече радост?

пари за семейство и приятели

Вдъхновени от нашата популярна Facebook игра Ferratum Fridays (#FerratumFridays), в която всяка седмица награждаваме по един победител с 50 лв. на база на отговора му как би изхарчил наградата, потърсихме отговор на въпроса защо харченето на пари за другите ни прави толкова щастливи.

Да спечелиш джакпота

Сп. Business Insider публикува интересна статия за това как лото победителите изразходват печалбите си.

Сред тях има не особено изненадващи примери за такива, които са похарчили спечеленото за нови коли и къщи-мечти, но има и много случки за споделяне в полза на обществеността.

Например, тази за печелившия, който подарил ваканция във Флорида на 13-членно семейство или за строителния работник, който решил да продължи да се труди и да дари приходите си на хранителна банка, както и на победителката, която открила фонд в полза на семейството си.

Ние от Фератум също сме свидетели на много щедри и общественополезни примери, откакто организираме играта Ferratum Fridays.

Пари за другите

Много проучвания сочат, че харченето на пари за другите ни прави по-щастливи, отколкото, ако ги харчим за себе си. Майкъл Нортън, асоцииран професор в бизнес училището към университета Харвард, потвърждава тази теория в своя лекция по време на семинара TED Talks.

Както твърди една публикация в уебсайта Positive Psychology Program, харченето на пари за другите ни кара да се чувстваме добре, защото мозъците ни имат вградена система за възнаграждение нар. окситоцин, която отговаря за отношенията ни с останалите. Когато изразходваме пари, за да направим приятелите и семейството ни щастливи, нашия мозък ни възнаграждава, което от своя страна ни кара да се чустваме добре.

Разходи за преживявания

Харченето на пари за преживявания с нашите семейство и приятели ни осигурява дълготрайно щастие в сравнение с кратките моменти на радост, които изпитваме, купувайки материални стоки.

В предишната ни статия Животът е за да опитвате – 25 преживявания , които да пробвате днес, разказахме как живота ни се обогатява, когато си създаваме приятни преживявания и как това ни напомня, че сме живи.

Лесно да се вкопчиш в рутината, но ако не направиш съзнателно усилие е възможно да преминеш през живота, живеейки всеки ден като един и същ. Обратно на това винаги, когато направиш опит да направиш нещо различно, вероятността от създаване на дълготрайни спомени се увеличава. Дори не става въпрос за нещо жизненоважно, а за това, че всяко нещо, което правиш извън ежедневието си се превръща в преживяване.

Подаръкът, който не се изчерпва

Искаш ли да увеличиш преживяванията си още повече? Сподели ги с приятел или с твоя любим човек. Една обикновена вечеря навън с приятелите и семейството създава спомен, който може да се възроди отново и отново.

Независимо дали се отнася до спомен от ваканция, от детството ти или от вълшебна вечер, прекарана с приятел, това преживяване е оставило отпечатък и значение, достатъчни да бъде запомнено.

Нуждаеш ли се от по-голям стимул да прекараш време със семейството или приятелите си? Едно изследване, обхващащо повече от 300 000 участници от всички възрасти показва, че честите социални контакти, като ходенето на кино, вечеря или питие с приятели удължават живота и намаляват стреса.

Най-добрата инвестиция, която можеш да направиш е времето, прекарано със семейството и приятелите ти – това е подаръкът, който никога не се изчерпва.

А ако не си сред лотарийните победители и се нуждаеш от допълнителни средства, за да създадеш своите незабравими спомени, разчитай на нас. Фератум е компания за бързи онлай кредити, посветена на идеята да помага на хората да сбъдват мечтите си. Влез на ferrratum.bg и избери желаната от теб сума, попълни бързата онлайн форма за кандидатстване и очаквай отговор до 10 минути! Лесно е да бъдеш щастлив!

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +