Скандинавските ценности или защо доверието е ключ към щастието

доверие и пари

Световният доклад World Happiness Report ежегодно класира 155 държави според нивото им на щастие. Докладът включва информация от проведена анкета относно доход, социални придобивки, общество, лична свобода, ниво на корупция и др. за определяне степента на щастие на нацията.

Откакто е проведено за първи път изследването през 2012 г., от година на година, Скандинавските страни – Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Исландия, се класират в топ 10. През 2017 г. Норвегия се изкачва на първото място и изпреварва Дания, която е първенец три последователни години.

Защо точно Скандинавските страни?

Защо именно Скандинавските страни са лидери в класацията за най-щастливи нации?

Накратко, имат солидна система за социално подпомагане, изцяло обвързана със здравната грижа, равенството, качественото образование, демокрацията, сигурността и безопасността, както и ниските нива на корупция в частния и в публичния сектор.

Друг важен компонент, който определя щастието на скандинавските народи е доверието, на което ще се спрем по-специално в следващите редове.

Ключът е в доверието

Доверието в Скандинавските държави  засяга както междуличностната сфера, така и международните отношения. През 2010 г., изследването The Prosperity Index report посочи, че 74% от жителите на Норвегия, 64% от датчаните, 60% от финландците и 56% от шведите са убедени, че могат да разчитат на другите.

Андреас Берг, икономист в университета Лунд и института по изследвания на индистриалната икономика, твърди, че голяма част от населението вярва, че хората са благонадеждни и доказателство за това е фактът, че спазват договорите си, честни са и разбира се с поведението си показват, че може да им се разчита.

Какво значи доверие

Според речника на Мериам-Уебстър доверието е:

  1. Увереност в характера, възможностите, силата или същността на някой или нещо
  2. Зависимост от предстоящо сигурно или несигурно събитие, надежда, очакване за постъпване на бъдещо плащане за недвижимо имущество (напр. мърчандайз)
  3. Дял от имущество, съдружие на фирми или корпорации, с цел превенция на монопола

Доверието може да се опише и като вяра, че някой е надежден или нещо е достоверно.

Тест на доверието

През 2013 г. сп. Reader's Digest направи световен социален експеримент в 16 големи града, при който портфейл с документи, визитки, семейна снимка и 50$ беше захвърлен на публично място, за да се разбере дали ще бъде върнат.

Първото място се зае от финландската столица Хелзинки, която беше единствен представител на Скандинавските страни в експеримента, в който 11 от 12 портфейла бяха върнати.

Израз на доверие

Друг пример за благонадеждност в Северните държави може да се види в интернет от истории на туристи или чужденци пристигащи за пръв път и техния шок, когато видят бебета оставени в колички пред магазин или кафене, докато родителите им се наслаждават на кафе или сладкиш вътре.

За чужденците това е трудно за разбиране.

Прозрачност и корупция

От 1996 г. неправителствената организация „Прозрачност без граници“ въвежда индекс за възприятие на корупцията (CPI), който ежегодно класира държавите по ниво на корупция.

През 2016, Дания си поделя първото място заедно с Нова Зенландия, следвани от Финландия и Швеция на второ и трето място, а Норвегия и Сингапур застават на пето място сред 176 държави.

Кой казва истината?

През 2013 г. при провеждането на годишното проучване на маркетингова компания Еделман „Барометър на доверието“, само 18% от населението на изследваните 26 страни посочват, че вярват на бизнес лидерите.

По-учудваща е обаче статистиката за 13% от хората, които вярват в представителите на изпълнителната власт.

Според статия на Бо Ротсейн, шведски политик и професор в университета Оксфорд в сп. ScienceNordic, когато обществото вярва в правителството, това повишава и доверието на хората един в друг.

Как доверието подобрява бизнеса

Журналистът от сп.Inc.com Дюбоа казва, че „Когато съществува доверие между служителите и мениджмънта и още повече между тях и клиентите, бизнесът ще просъществува“. Той пише още, че „нуждата да се изградят и култивират солидни връзки е жизненоважна не само за успеха, а също и за оцеляването. Здравите отношения се укрепват с времето и докато останалите сфери от бизнеса изискват измерване, е трудно да се оцени доверието.“

Доверието като икономически ресурс

Рейчъл Ботсман, австралийска изследователка, преподаваща в университета Оксфорд казва през сп. EUobserver „Скандинавските страни разбират, че доверието е валута, която може да има огромни икономически, политически и социални ползи.“

Както сочи и Световната класация за щастие, нациите с най-високи нива на доверие са склонни да живеят по-качествено. Доверието и довечивостта са признаци на добре функциониращо общество.

Защо трябва да вярваш на финансовия си партньор

Що се отнася до банкирането, друго проучване в САЩ показва, че 64% от респондентите посочват, че основната им банка е с добър имидж и репутация, докато само 37% смятат, че банките са надеждни като цяло.

Фератум е лидер и пионер в областта на финансовите технологии и онлайн кредити, основана през 2005 г. в Хелзинки, Финландия. В основата на компанията са залегнали скандинавските ценности като доверие, честност, сигурност.

Груповите представи

Сигрун Аасланд от водещата консултантска агенция Agenda в Норвегия казва, че „Доверието означава, че се чувстваме по-сигурни, че обществените отношения се улесняват и че институциите работят за нас, но то не изниква отникъде, а е резултат от добра политика.“

Ние във Фератум се оповаваме на доверието и прозрачността.

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +