Как и кога да дадеш първите пари на детето

първите джобни

Джобните пари са един от първите начини детето да формира отношение към парите, да започне да води елементарни сметки, както и да се научи да ги цени.

Но с колко точно джобни трябва да разполага и защо е важно да си зададеш всички тези въпроси като родител, отговорите на които ще ти помогнем да откриеш по-надолу в текста.

Кога е правилния момент?

Няма верен отговор на този въпрос. Истинската стойност на парите не е финансовата, а възпитателната, за това как, защо и кога детето заслужава да получи пари.

Моментът, в който детето получи първите си пари ще бъде началото на неговата независимост.

А кога да го направиш? Съветваме те най-напред да обясниш на детето си какво означава изразът "джобни пари" и след това да попиташ дали се чувства готово да ги печели, наред с отговорността, която следва от това.

Как да обясниш за какво служат джобните пари?

Целта на джобните пари винаги трябва да бъде поучителна, да научи детето на основите на отговорността и независимостта, и в никакъв случай да не носи послания от сорта на: “Ето ти синко,10 лв., да си купиш каквото искаш и да не притесняваш повече майка си.“

Колко пари са достатъчни?

Този въпрос може да се окаже подвеждащ за повечето родители. Най-добрия подход е да започнеш с малко и постепенно да увеличаваш сумата с нарастването на детето.

Първоначално количеството на джобните може да е толкова, колкото да покрие нуждите му за лакомства, а когато порасне може да я увеличиш до сума, позволяваща покупка на книги, компютърни игри или дрехи.

Също така спечелването на джобните може да научи детето да пести парите си за нещо, което наистина желае.

В кои случаи детето трябва да получи пари?

Много родители се двоумят дали да използват джобните пари като награда за добро поведение или обратното да ги ограничат като наказателна мярка, когато е проявило лошо поведение.

Ние не препоръчваме този модел на възпитание. Вместо това опитай с награда за рецитиране на стихче, например, този подход винаги се възприема положително и възпитава детето така, както работата и изкарването на заплата.

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +