Как да се храниш сам?

хранене соло и пари

 “Няма по-искрена любов от тази към храната.“

– Джордж Бърнард Шоу

 

Наскоро британската верига супермаркети Уайтроуз публикува своя годишен доклад за тенденциите сред храните и напитките за 2017-18 г. Докладът съдържа резултати от запитване на 2000 души, разделени на различни фокус групи.

Без повече табу

Сред най-интересните открития на проучването е промяната в навиците, визирайки самостоятелното хранене. Неотдавна, самостоятелното хранене в заведение се смяташе за табу, малко странно, необичайно, дори тъжно. Но вече не. Днес, да се храниш сам вече съвсем не е странно.

Според последният доклад на Уайтроуз, 78% от хората вярват, че да се храниш сам днес се приема по-добре, отколко преди 5 години. В същото време 9% от участниците в проучването споделят, че са вечеряли сами през последната седмица, 19% от тях - през последния месец, а 26% от всички - през последната година, докато 46% от хората са отговорили, че никога не са се хранили сами в ресторант.

Защо сега е по-приемливо?

В отговор на въпроса защо навиците са се променили, 75% от изследваните респонденти казват, че обществото е израснало и възприема самостоятелното хранене по-положително, а не като табу. 46% от хората са на мнение, че днешните ресторанти са по-приветливи за индивидуални гости, а 21% от тях казват, че са убедени в това, че в днешно време хората търсят начин да прекарат повече време сами.

Сам, но не съвсем

Друга причина и може би най- интригуващата е, че 23% от участниците в проучването вярват, че индивидуалното хранене е по-приятно, когато си в компанията на мобилния си телефон.

34% от участниците между 18-24 годишна възраст казват, че смятат мобилния си за добра компания по време на хранене, за разлика от 12% от хората над 55 г.

Замисли се как, докато вечеряш със смартфона си можеш да поддържаш връзка с твоите приятелите чрез Messenger и Facebook и да си разменяте съобщения, например.

Как се посреща индувидуалния гост

Скорошният пик на самостоятелното хранене накара много заведения да помислят как да станат по-атрактивни за хранещите се соло. Чикагският ресторант „Acadia“, носител на две звезди Мишлен, предприема допълнителни стъпки да накара тези гости да се чувстват добре дошли. Ресторантът предлага iPad устройства на самостоятелните гости, които желаят да четат, докато се хранят. В отделни случаи дори ги кани в кухнята, за да наблюдават приготвянето на специалитета.

Знаейки, че хранещите се соло често търсят възможност да се насладят на усамотението си, японската Рамен верига „Ichiran“ настанява самостоятелните гости в отделни кабини и е оборудвана със система за билети, чрез която гостите могат да направят поръчките си при минимален досег със сервитьорите.

Как да се храниш сам

Ако си решил да се храниш сам вероятно си представяш как стоиш на празна маса, обграден от погледите на хората, седящи в компания, които са се вторачили в теб, шушукат си, и те сочат с пръст. И вероятно не си далеч от истината.

Един от начините да се отпуснеш преди такава вечеря и да се почувстваш по-комфортно е като вечеряш в бар. Не само, че обстановката е по-неформална, но е и твърде вероятно да не си единствения самотник наоколо. Барът е оживено място, където можеш да завържеш контакти, като например с бармана.

Друга много добра възможност е да се храниш на обща маса. Такива споделени места за хранене се срещат в много ресторанти като например в “Wagamama“.

Да се храниш сам е уникално преживяване, което може да ти донесе много вълнуващи ползи и контакти, и както става ясно може да бъде толкова забавно, колкото и да се храниш с някой друг.

 Оценете ни!
Оценете ни! Дай оценка на този разговор, за да подобрим обслужванeто +