Какъв тип купувач си според навиците на пазаруване?

бързи пари за харчене

Преди няколко месеца написахме статия, в която обяснихме важността на разбирането за начина, по който вие и вашето семейство виждате парите и ролята, която играят във вашето домакинство.

Скорошно проучване  показа, че начинът, по който хората възприемат парите, значително се е отразил върху техните навици за харчене. Например, когато хората виждат парите като обезпечение, това може да намали риска от финансови проблеми. От друга страна, ако хората приемат парите като средство за власт или статут, то може да увеличи риска от финансови проблеми.

Изследването стига до извода, че има четири различни начина на възприемане.. Някои хора непрекъснато се тревожат за това колко пари харчат, други хора купуват неща, за да се чувстват по-добре, докато трети се отричат ​​от навиците си за харчене.

Как приемате парите? 

Нека разгледаме четирите начина, по които хората гледат на парите според горепосоченото изследване:

Статутът „Spender“ ( Харчещият) вижда парите като символ на надмощие, инструмент,с който да влияе на другите и да ги впечатли.

“Secure Savers” (Превантивен спестовник)– те виждат парите като източник на сигурност. Те предпочитат да пестят пари, без дори и да го правят за нещо специално.

„Independence Lovers“ са хедонисти, живеят само за днешния ден без никаква мисъл за финансова сигурност.

„Generous Indulgers“ (Щедрият) -  искат да харчат пари за другите като начин да покажат обич и признателност.

Поведения за пазаруване 

Сега, след като разгледахме четирите начина, по които хората гледат на парите, нека разгледаме различните видове поведения, когато става въпрос за пазаруване:

„Fanatical Shoppers“ -  Фанатиците пазаруват често. Често тези купувачи "случайно" купуват много повече, отколкото първоначално са възнамерявали. Например, те могат да влязат в магазин, за да купят чифт обувки, но в крайна сметка купуват няколко допълнителни елемента.

„Frugal Shoppers “ - Пестеливите ще направят всичко, за да спестят пари. За да спестят пари, тези купувачи могат да прекарват часове, сравнявайки цените в магазина или онлайн, за да се уверят, че получават най-добрата цена. Освен това, те може да шофират из града, за да спестят няколко цента за дадена стока, въпреки че отнема много повече време.

„Escapist Shoppers“ -  Те вярват в "терапията на дребно", като си създават разсейване от работата или личния си живот чрез харчене на пари.

„Reluctant shoppers“ – Нежелаещите да купуват се притесняват да харчат пари и ще отлагат закупуването си до последната минута. Например, този тип лица може да забавят закупуването на самолетен билет до последната минута или ако се нуждаят от нови обувки, те ще изчакат, докато текущия чифт бъде напълно износена, преди да купят нов чифт.

„Self-Esteem shoppers“  - Тези купувачи пазаруват като начин да повишат самочувствието си; често купуват скъпи дрехи или предмети, опитвайки се да се чувстват по-добре.

А какво ще кажете за вас? Какъвто и да е типът ви, добре е да сте наясно с разходите си и начина, по който виждате парите.

Без значение какъв тип сте, винаги можете да разчитате на бърз кредит онлайн от Фератум.