Великденските празници по света

Великден по света

Великден е един от най-важните християнски празници и отбелязва Възкресението на Исус Христос. Този празник се чества най-вече в страни, в които Християнстовото е официалната религия. Въпреки своите библейски корени, празненствата са различни във всяка страна – независимо дали става дума за религиозни или нерелигиозни празненства. Във връзка с наближаването на този голям празник, нека отделим време, за да научим как празнуват Великден по света.

Великден в Обединеното Кралство

Във Великобритания празнуват Великден след първото пълнолуние след първия ден от пролетта. Това е проблизително между 22 март и 25 април. Интересното е, че думата „Великден“ произлиза от езическата англо-саксонска Богиня на зората и пролетта – Eostre. Думата се е запазила, но значението й се е променило след разпространението на Християнството във Великобритания. В допълнение към религиозните обичаи, британците празнуват и с яйца и зайчета. Но, днес, те са с предимно символично значение и могат да се видят под формата на играчки и шоколади. По това време на годината Великденското зайче е нещо като пролетен Дядо Коледа.

Великден в Италия

Празненствата в Италия са грандиозни на Великден или „Pasqua“. Италианците го празнуват дори по-въодушевено от Коледа. Много италианци избират да пътуват по това време на годината, но има и много, които се наслаждават на „Pasqua“ у дома си или по улиците на страната. Религиозните процесии се провеждат в петък и събота преди „Pasqua“. Всяка църква отслужва литургии, а най-голямата е в базиликата „Свети Петър“, където папата дава Великденска благословия или „bendizione di Pasqua“.

Великден в Испания

Испания е известна с религиозните си традиции за Страстната седмица. Провеждат се големи процесии, в които хората честват по улиците, облечени в цветни костюми и оплакват смъртта на Христос. Тези паради са рзнообразни – от мрачни до блестящи, включват и представители на религиозни братства, които носят наметала и качулки в различни цветове. Сред най-добрите места, на които могат да се наблюдават тези паради са Севиля, Гранада, Саламара и Валядолид.

Великден в Бразилия

Бразилия е една от най-големите християнски общности в света и има култура, която често набляга на семейството и традицията. Още преди празника магазините за хранителни стоки и пазарите започват да предлагат великденски яйца. За самия Великден или за „Dia de Páscoa“ ще намерите бразилците в църквата, а през останалото време от деня ще бъдат със семействата си.

Пътуването на Великден носи нови преживявания

Въпреки че Великденските празници имат общи корени, различните култури по света предлагат изненадващо разнообразие от преживявания за празника. Това е много подходящо време да излезете и да опознаете света. Един съвет, не забравяйте да проверите точно кои дни ще бъдат почивни в различните страни. Заемите в последната минута също могат да бъдат чудесен начин да подсигурите пътуването си. По този начин няма да се притеснявате, когато се окаже, че банките са затворени.