6 причини да отидеш на работа с колело

6 причини да отидеш на работа с колело

Карането на колело става все по-популярно. Една от причините е, че хората все повече осъзнават въздействието, което имат върху околната среда. Длъжностни лица в градовете подпомагат тази тенденция, осигурявайки повече места, подходящи за колоездене. Дори вече се предлагат колелета под наем. Слънцето грее, времето се затопля, какво по-подходящо време да караш колело?!

Ето и 6 причини да отидеш с колело на работа:

1. Национални и международни празници на колоезденето

Карането на колело е модерно. Появиха се много празници, които да насърчават хората да заменят колата си с колело. В САЩ има ден, наречен „с колело на работа“. Този ден обикновено е през месец май, като целта е да се използват слънчевите лъчи и покачващите се енергийни нива. Обединеното кралство си има своя версия през месец август. Целта на деня „с колело на работа“ е да насърчава пътниците да преосмислят транспорта, който използват, за да стигнат до работните си места.

Но не всички спират доктук. Някои хора превръщат деня „с колело на работа“ в седмица „с колело на работа“. Повечето хора възприемат колоезденето като дейност, подходяща за по-топло време, други са готови, въпреки студа, да вземат участие в  международния ден „с колело на работа“ през февруари. Каквито и да са твоите предпочитания, карането на колело до работното място се превръща в нещо страхотно.

2. Колелото не вреди на околната среда

Замърсяването на околната среда от автомобилите е сериозен проблем в световен мащаб. Все по-често хората търсят алтернативни начини на пътуване – каране на колело, обществен транспорт. Това са стъпки във вярната посока, колоезденето не вреди на околната среда и е лесно.

В зависимост от твоите нужди, има оборудване, което може да улесни пътуването. От кошници за багаж, до детски седалки – магазините, предлагащи спортни стоки, разполагат с изненадващ брой артикули, които могат да предложат, за да направят пътуването ти по-лесно и удобно.

3. Колоезденето влияе положително на физическото ти здраве и тонуса

Колоезденето е страхотен начин да поддържаш формата си. Кардио упражненията са доказан метод за по-добро физическо здраве. Още повече, че колоезденето е страхотен начин за горене на калории. Сам можеш да избереш темпото на натоварване и все пак да имаш полза.

Проучванията показват, че хората, които пътуват с колело до работното си място, повишават качеството си на работа. Освен доказаните ползи от редовните упражнения, от психологическа гледна точка, активността на открито може да подобри концентрацията и тонуса ти в дългосрочен план.

4. Пътуването с колело е по-бързо

Пътуването с колело е по-бърз начин за придвижване от пътуването с кола, особено в градска среда. Градските мрежи и пътища не винаги са подходящи за кола. А, може би трябва да отделяш и време, за да намериш място за паркиране. Или пък трябва да преминеш през целия град, за да стигнеш желаната дестинация.

Тъй като не само ти пътуваш сутрин, може да има задръстване и да се окажеш „хванат в сутрешния трафик“. За щастие на колоездачите им е много по-лесно да се придвижват.

5. План Б

План Б не е задължително да бъде най-малко предпочитаният вариант.  Много хора и домакинства имат разнообразни графици. Може колата да се използва от друг член на семейството. Или поради това, че графиците ви са различни, някой винаги да трябва да излиза по-рано, за да закара останалите до местата,  на които трябва да отидат.  Във всички тези ситуации пътуването с колело до работа е по-добрата алтернатива.

6. Пътуването с колело спестява пари

Дори ако нямаш колело, разходите ти ще са много по-ниски, отколкото, ако пътуваш с кола. Първо, ти си горивото – не е нужно да плащаш за бензин. Поддържането на автомобил изисква постянен паричен поток – застраховка, техническа поддръжка, смяна на гуми и списъкът продължава.  

Добрата новина при купуването на колело е, че първоначалната инвестиция обхваща почти всички разходи. Разбира се, ако не си от хората, които сами могат да се грижат за техническата поддръжка, ще се наложи след години на тежка употреба да заплатиш за такава услуга. Но разходът за това няма да бъде толкова голям, колкото, ако е за повредена кола.

Искаш да си купиш колело? Виж как един бърз заем може да ти помогне, за да започнеш един по-здравословен и природосъобразен начин на живот.