Честваме Световния ден на океаните

ferratum-celebrating-world-ocenas-day

Световният ден на океаните е на 8 юни. Докато сте на плажа, помислете за всички прекрасни неща, които океаните донасят на човечеството. Научете 6 интересни факти за океаните и тяхната съществена роля за живота на Земята.

 

1.Колко океана има на Заемята?

Повечето хора биха казали четири. Може точно това сме учили в училище, но то е вярно само отчасти. Всъщност това е подвеждащ въпрос, защото всички океани образуват  един голям световен океан, който обхваща Земята. За улеснение има четири официално наречени океана: Атлантическия, Тихия, Арктическия и Индийския. Днес петият океан се нарича Южен океан и се намира в южното полукълбо около Антарктика.

2.Океаните и въглеродния цикъл

Просто казано, океаните играят огромна роля в поддържането на живите същества на Земята. Огромните екосистеми в океаните имат огромно разнообразие от живот - от микроскопичната до голямата бяла акула. Нещо повече, океаните са част от въглеродния цикъл, който е друг съществен процес за живота. Океанът произвежда повече от половината кислород в света и съхранява 50 пъти повече въглероден диоксид от нашата атмосфера.

3.Океански планини и окопи

Точно под повърхността на водата има друг свят. Океанът е място с много топографски характеристики, като планински вериги и окопи. Най-дългата океанска планинска верига е Средният океански хребет, която е с дължина 56 000 километра, а най-дълбоката известна точка е Марианската падина, която е дълбока 11 километра. Но може да има повече отколкото знаем, защото е изчислено, че само 5% от световните океани са били проучени.

4.Защо някои хора страдат от морска болест?

Морската болест е състояние, при което вътрешното ухо разпознава движението на лодката или кораба, докато очите вярват, че нещата са относително стабилни. Това обърква тялото и може да доведе до неразположение. За щастие има няколко неща, които можете да направите - да пиете течности, да стоите на чист въздух на палубата. Ако сте предразположени към това състояние, обмислете приема на някои лекарства преди да отплавате. За щастие морската болест е временно състояние, което често намалява през първите няколко дни в морето.

5.Микропластмасите представляват заплаха за океаните

Много от нас знаят, че отломките и отпадъците, които са стигнали до океаните, застрашават морския живот и замърсяват околната среда. Не само големите парчета боклук са заплаха за океаните, но и малките такива. Микропластмасите са пластмасови частици с дължина по-малка от 5 мм. Те се образуват от разпадането на по-големи парчета или дори малки зърна, които могат да идват дори от козметични продукти. Продължават проучванията за дългосрочните ефекти от тези микропластмаси върху морския живот. Още една причина да спрете замърсяването и да рециклирате.

6.Seaspeak: езикът на морето

Seaspeak е международно признатият език, който се използва в лодките за комуникация от плаващите по моретата и океаните по целия свят. Seaspeak не е език в общоприетия смисъл на думата, а представлява съвкупност от правила как да се говори по радиото, тъй като съобщениятатрябва да са ясни и последователни. Така например има думи, които се използват като маркери, те предхождат всяко изречение като: Съвети, Отговор, Информация, Инструкция, Намерение, Въпрос, Искане и Предупреждение. Това помага да се направи по-ясна темата на разговора.


 

Надяваме се, че сте научили нов факт за океаните. Вдъхновихте ли се да плавате в океана? Разгледайте лесните опции за заем, които могат да ви помогнат да отплавате.