Rallycross състезанията – от вчера до днес

ferratum-Rallycross-blog-post

Rallycross е съсезанието, което обединява рали състезанията и верижните състезание, за да изненада феновете с вълнуващи трасета. Rallycross автомобилите са по-мощни от колите от F1, а шофьорите тестват възможностите си на смесени писти, които са съставени от мръсотия, отчасти асфалт. Заслужава си, защото победителят взема всичко.

 

Историята на рали състезанията

Rallycross (RX) е измислен от телевизионния продуцент Робърт Рийд през 1967 г. Британският телевизионен канал ITV събра група рали шофьори за форсиране на гуми на пистата Lydden Hill, в Кент, Великобритания. Скоро става популярен и се превръща в задължително събитие по телевизията във Великобритания. Постепенно се превръща в международно признат спорт.

RX състезанията се разпространяват по Ламанша в Европа през следващите години. През 1969г. в Нидерландия се провеждат първите континентални игри, а първите състезания се провеждат в Швеция през 1971 г. До 2014 г. се провежда първият Европейски шампионат на World RX. Норвежкият пилот Петър Солберг побеждава в този встъпителен сезон.


 

Защо рали?

Ръководството за начинаещи на Red Bull за Rallycross го каза добре: “Автомобилите, които тези тълпи идват да гледат как се хвърлят наоколо, са нещо като високопроизводителни хечбек, но много по-мощни. Помислете за ръчна смяна, 600 к.с. и задвижване на четирите колела, с турбо заредено ускорение от 0-100 км/ч за по-малко от две секунди. Ако можете да останете седнали, това ще е постижение.

Състезанията от 2019 г. стартират за Световното първенство по RX и започват от Барселона през април - шампионата ще премине през десетина страни през годината. Популярността на World RX продължава да нараства с 22% увеличение на зрителската аудитория от 2017 до 2018г., достигайки до 678 милиона домакинства. 

 

RX innovation: partnerships for inspiring companies

Всички погледи са насочени към тазгодишния World RX, за да видят най-бързите и най-иновативните автомобили в света. Екипът на STARD racing е горд участник в състезанията през 2019 година. STARD, или Stohl Advanced Research and Development, е компания, специализирана в научноизследователска и развойна дейност, активна в модерната технология за моторни спортове, състезания и технологии.


Където състезателните вълнения се срещат с технологиите, е мястото, където трябва да бъдем и където се раждат партньорствата. Тъй като STARD и Ferratum споделят една и съща визия за бързината и иновациите - Ferratum е горд спонсор на титлата в World RX 2019 в партньорство с екипа STARD.

„Нашето партньорство със STARD във FIA World Rallycross ни позволява да доближим нашата марка и услуги до още по-широка аудитория - едни от най-бързите автомобили в света рекламират също толкова бързите услуги, предлагани от Ferratum, това е перфектното партньорство“, обяснява главният изпълнителен директор и основател на Ferratum, Йорма Йокела.


STARD продължава своята успешна история с rallycross и се състезава в световните RX събития с вътрешно разработени Supercars от 2015 година. Прочетете повече за това, че Ferratum ще поеме песните на шампионата през 2019 година. Ще се видим в World RX!