10-ТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ФЕРАТУМ ПОКАЗА ИЗНЕНАДВАЩИ РЕЗУЛТАТИ

Резултатите от летния барометър на Фератум Груп 2019 са обявени. С тях се отбелязва и десетото поредно успешно проучване. Над 22 000 домакинства участваха в двугодишното проучване, което изследва поведението на потребителите през лятото в 17 страни. Данните включват информация за летните занимания, за това как ще пазаруват участниците – онлайн или в търговски обекти, както и какво е съотношението между разходите в различните страни.

 

Резултатите от тази година показват, че повече от 28% от респондентите ще изразходват повече пари по време на летния ваканционен сезон в сравнение със същия период на миналата година, докато 39% посочват, че ще похарчат толкова, колкото и през миналото лято.

 

България е на второ място по прогнозни разходи за почивка това лято

 

Българите са готови да отделят 56% от месечната си заплата за лятна почивка – сочи 10-тото издание на международното изследване на потребителите на Фератум Груп

 

Средният нетен доход на участващите домакинства варира между 827–3934 евро. Според резултатите, респондентите от България ще похарчат най-много пари за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и не малка част от тях за обзавеждане за дома и вилата (14%). Международното проучване за потребителски навици Летен барометър – 2019 нарежда Мексико на първо място по прогнозни разходи за лятна почивка, следвани от България (56%), Испания (51%) и Латвия (43%). Най-ниски разходи в тази категория имат Финландия (28%) и Дания (26%), следвани от Бразилия (13%) и Румъния (12%).

 

Пътуването в страната е с най-висока разходна активност това лято, какъвто беше случаят и през 2018 г, като Германия (65%), Дания (61%) и от Холандия (57%) са страните, които са планирали да отделят по-голямата част от своя летен бюджет за пътуване, а пътуването в чужбина се нарежда едва на 8-мо място в списъка за разходите на респондентите. Участниците от Канада (54%) са най-склонни да похарчат повече от 100 евро за нощувка в хотел, докато Германия (73%), България (45%) и Румъния (37%) са по-отворени към възможности като Airbnb за тяхното пътуване.

 

Над 60% от анкетираните предпочитат да плащат с карта. 85% от участвалите в проучването в Швеция, Дания и Норвегия ще изберат плащане с карта пред плащане с пари в брой. Тази тенденция обаче не се ограничава само до Скандинавските страни. Повече от 60% от участниците в проучването посочват, че предпочитат плащането с карта пред плащането с пари в брой това лято, в сравнение с малко над 50% през 2018 година.

 

Домакинствата, използващи мобилни банкови услуги също са нарастнали: над 80% от анкетираните от Швеция, Холандия, Канада, Великобритания, Полша и Бразилия заявяват, че през този период ще използват мобилно банкиране. Изследването показва, че все повече пазари използват мобилно банкиране.

 

Някои страни са се променили драстично в сравнение с предишни години. Норвегия заемаше една от първите позиции с най-голям размер на похарчени пари (от разполагаемия доход на домакинствата) 68%, измерен през 2018г, а през 2019 Норвегия  заема 10-то място, като само 36% от доходите на домакинствата са използвани за лятната ваканция през 2019 година.

 

Румъния е изостанала с единадесет позиции, като се е придвижила от 6-то място към последното в класацията. Румънските респонденти са били готови да похарчат 58% от разполагаемия си доход през 2018 г., но този процент е спаднал до едва 12% през 2019 г.

 

Виж още резултати на http://www.ferratumbarometer.com/bg/