8 идеи за бизнес вкъщи

ferratum-8-idei-za-rabota-vkushti

Как ти звучи сам да си бъдеш шеф? За много хора това е като сбъдната мечта. Ако си един от тях, тогава може би искаш да помислиш как да започнеш домашен бизнес и да извлечеш ползите от това да бъдеш предприемач. Прочети нашето ръководство с 8 идеи за домашен бизнес и разбери как да стартираш бизнес у дома.

1.Работи от вкъщи

Един от най-лесните варианти е да работиш от вкъщи. Дистанционната работа се среща все по-често. Всъщност много работодатели подкрепят това, тъй като те също са по-гъвкави. В ЕС броят на хората, които работят от вкъщи непрекъснато се увеличава - 13,7% са в Холандия, следвани от Люксембург и Финландия с около 12%, сочат статистически данни на Европейската комисия.

Увери се, че колегите ти разбират какво означава това на практика и колко често е възможно. Ако вече имаш предоставен лаптоп за работа, можеш да започнеш веднага.

Работата от вкъщи все пак не трябва да пречи на домашния живот. Най-добре е да имаш отделно помщение с бюро, което да използваш за работа. Други хора са още по-гъвкави, например работят от кафенета или на балкона. Само не забравяй, че все пак ти предстои цял работен ден, а удобството е важно за многото часове пред компютъра.

2.Работа на свободна практика

Работата на свободна практика е добра следваща стъпка към независимостта от работното място. Има и много практически съображения - от спечелването на клиенти до възможността за фактуриране и данъците върху доходите. От друга страна, ще имаш по-голям контрол над проектите, върху които работиш и върху това колко да работиш.

Заплатата в случая не е толкова стабилна, колкото, ако работиш от 9 до 17 ч. Но според проучванията, може да се окаже, че работиш дори повече. Това означава, че в дългосрочен план ще можеш да работиш по-малко и да печелиш толкова, колкото, ако работиш на пълен работен ден. Форбс обяснява, че всъщност работата на свободна практика е предпочитана. 84% от фрилансерите на пълен работен ден смятат, че работата им позволява да живеят по начина, по който искат (в сравнение с 63% от работниците на пълен работен ден).

3.Превърни страстта си в бизнес

Имаш ли умение или хоби, което би искал да правиш на пълен работен ден? В дигиталната епоха, в която живеем много хора се връщат към основите – и всъщност това е чудесна възможност. Отдават ти се занаятите с прежда? Твоята страст е реставрацията на мебели? Може би можеш да превърнеш страстта си в сигурен доход.

Един от начините да изпробваш жизнеспособността на твоята бизнес идея е да опиташ да продаваш продуктите си в сайтове, които обслужват творческите апетити. Добре е да наложиш онлайн присъствие и да се възползваш от социалните медии. Създаването на уебсайт и активността в канали като Instagram са добри начини да наложиш марката си. Ключът е в достигането до хора, които може би се интересуват от твоите продукти, като гарантираш, че можеш да ги доставиш, както и да спечелиш нови клиенти и да поддържаш интереса на съществуващите.

В допълнение към онлайн продажбите, местните пазари и панаири често дават възможност на хората да наемат място и да продават своите вещи. Можеш да продаваш уникални артикули или дори да предлагаш персонализирани по поръчка бройки. Каквото и да решиш, увери се, че ще можеш да доставяш ефективно и едновременно с това да имаш достатъчно време, за да се справиш с обслужването на клиенти.

4.Опитай продажба на вещи стара употреба

Ако не изработваш продуктите със собствените си ръце, но си експерт по избора или колекционирането на вещи втора употреба, тогава това е твоят шанс. Много хора предпочитат дори за ежедневните си нужди да използват вещи, които са втора употреба.

Каквото и да си решил да продаваш, не пропускай да разгледаш Ebay и местните сайтове за онлайн продажби. Ако се специализираш в определени видове артикули, например винтидж дизайнерски дрехи - има компании, които продават по целия свят и ще ти позволят да продаваш срещу заплащане, или ще изкупят артикулите от теб.

Не забравяй, че при стартирането на всеки бизнес, ще ти трябва начален капитал. В този случай ще трябва да очакваш някои стартови разходи като изграждане на уеб магазин, дигитална реклама и управление на бизнес разходи.

5.Стани фитнес инструктор вкъщи или на открито

Тази категория също може да се свърже със страстите на човек. Ако си фитнес експерт, който би искал да предаде знанията си на другите или сертифициран личен треньор, тази работа е добра възможност за теб.

Може би имаш пространството в дома си, за да създадеш фитнес или студио? Или си щастлив да пътуваш, за да се срещнеш с клиенти? Така или иначе, има голямо търсене на фитнес експерти, които да помагат на хората да влязат във форма, да подобрят физическата си форма или дори просто да станат по-здрави като цяло.

Има много подкатегории за фитнес професионалисти, включително йога инструктори, танцови инструктори или дори уелнес координатори, които работят като консултанти. Други свързани дейности са диетолог или физиотерапевт, които изискват степени или официално обучение.

6.Прояви се като стилист или фризьор

Сватби, танци и празненства за рожден ден – хората винаги искат да изглеждат добре. Ако имаш талант и опит в гримовете или прическите, защо да не го превърнеш бизнес? Особено, ако желаеш да пътуваш до клиентите си, това е много добра идея за домашен бизнес.

Социалните медии са добър начин както да популяризираш талантите си, така и да покажеш щастливите си клиенти. Instagram е чудесно място за показване на грим и прически. Само не забравяй, че винаги първо трябва да получиш разрешение да публикуваш снимки на хора публично. Не се колебай да популяризираш работата си онлайн и да оставиш хората да видят какво могат да получат, когато използват твоите професионални услуги.

7.Концепцията за легло и закуска

Концепцията за легло и закуска за домовете всъщност не е нова и датира от стотици години. Отварянето на домове за пътници винаги е имало търсене и има предимства пред хотелите. За домакините това означава, че могат да работят от вкъщи, защото домът им се превръща в бизнес. За пътешественика това често означава по-уютен и по-евтин престой в сравнение със стерилната обстановка на хотела.

8.Използвай умението си да пишеш

Всеки ден онлайн четеш текст, който те интересува - блогове, ръководства за практически действия, реклами и статии. Предприятията може да нямат време или ресурси, за да изпълнят всичките си писмени нужди, така че работата по проекти е достъпна в целия свят.

От една страна, това е много процъфтяващ бизнес и има голямо търсене на писмено съдържание. От друга страна, това също означава, че пазарът е конкурентен. Какво те отличава като писател? Ти си самоук и имаш страхотно портфолио? Или имаш езикова или комуникационна степен, от която искаш да печелиш? Покажи работата си на всички потенциални клиенти, за да могат да видят защо трябва да те изберат за техен писател.

Има и пазари за специалисти като технически писатели, UX писатели и други. Въз основа на образованието, професионалния опит и личните ти интереси - намери подходящата аудитория за работата ти и се утвърди като страхотен писател за областта, която ти подхожда най-много.

Каквото и да решиш да правиш, създаването на бизнес план и получаването на подходящи доставки са от ключово значение. Ако имаш нужда от помощ със стартов капитал, виж повече за краткосрочните заеми и възможностите за финансиране, от които можеш да се възползваш по пътя към успеха.