5 изненадващи ползи от приятелството

5-iznenadvashti-polzi-ot-priqtelstvoto

Приятелствата заемат голяма част от живота ни  - от колегите на работното място до приятелствата, които остават за цял живот. Изследванията показват, че има все повече причини, поради които трябва да държите приятелите до себе си. Прочетете 5 изненадващи ползи от приятелства.

Душевно здраве

Има доказано добри приятелства, които насърчават щастието, доброто здраве и намаляват стреса. От една страна, приятелите могат да споделят успехите в живота и да бъдат част от създаването на нови щастливи спомени.

Приятелите могат да бъдат и рамо, на което да поплачете и да отнемат от стреса. Много изследвания показват, че хората, които имат силни социални връзки, са по-способни да се справят с проблемите и стресовите ситуации – дори със сериозни неща като болести.

Физическо здраве

Интересното е, че болните могат да се възползват още повече от близки приятелства. Проучванията показват, че наличието на здрави приятелства може да е в състояние да подобри резултатите от сериозни заболявания и може да ви помогне дори да живеете по-дълго. Възрастните получават ясни ползи от социалните мрежи, които могат да помогнат за предпазване от деменция и други заболявания.

Изследвания показват, че хората са по-малко склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, когато имат положителни приятелства, което е голям плюс за всеки, особено за възрастните. Положителните приятелства са ключът, тъй като всяка връзка, която е токсична или нездравословна, може да доведе до обратното - затова не забравяйте да подбирате хората, с които общувате.

Справяне с трудни времена

Понякога хората се изправят пред трудности в живота си. Всеки човек реагира различно в такива ситуации, но да имаш приятел наблизо, може да бъде от полза. Приятелствата могат да ви помогнат по различни начини. Например можете да си починете от всичко, което ви притеснява, като общувате и се наслаждавате на дейности с хора, които ви подкрепят и разбират. Освен това приятелите могат да бъдат до вас, за да слушат само вашите проблеми и да ви дадат шанс да изразите всичко, което ви идва на ум.

От практическа гледна точка приятелите могат да предложат друга гледна точка, която да ви помогне да решите проблемите си. Приятелите, които ви познават от много години, също ще имат широк поглед върху това как сте живели живота си и могат да ви дадат съвети за следващите стъпки. Понякога тези съвети могат да бъдат дори по-добри от тези на членове на семейството, тъй като те вероятно нямат толкова много съзнателни или несъзнателни пристрастия, когато ви дават съвет.

Социални умения

Вашите социални умения започват да се развиват в много ранна възраст. Взимате пример от родителите вкъщи, а след това в  училище. Игрите също са голяма част от развитието на социалното ви Аз и ученето да се разбирате с другите. Изследователите са открили, че тези взаимодействия с другите силно влияят върху способностите ви да общувате с други хора.

Здравословните отношения и границите могат да имат изненадващ ефект върху професионалния ви живот. Тези връзки ви подготвят за работа с хора през целия ви живот в различни условия.

Насърчаване на добрите навици и цели

Компанията, в която сте, може да има значение за вашия житейски път. Ако дружите с хора, които насърчават здравословни навици, като например да се хранят добре, да спортуват и да стоят далеч от пристрастяващи вещества, се увеличава вероятността вие самите да водите здравословен и положителен начин на живот. 

Също така, здравословната конкуренция може да бъде тласъкът, който ви е нужен, за да достигнете вашите собствени цели. Може би най-добрият ви приятел има добри отзиви от спортуването във фитнес или се стреми да постигне нови неща на работното място. Психически всички сме повлияни от тези около нас и нашите социални кръгове могат да дадат тласък на нашето самочувствие и житейски цели.

Приятелство за цял живот

Вече споменахме, че приятелството започва, когато започнем да общуваме с други хора още в ранна детска възраст. Интересно проучване на Асоциацията за психологически науки установи, че подрастващите момчета с богат социален живот са по-склонни да са с добро ЕКГ и по-ниско кръвно налягане, когато достигнат зряла възраст.

С напредване на възрастта приятелствата идват, отиват си и се променят. Но постоянното е необходимо взаимодействие с други хора. Сприятеляването на по-зряла възраст може да бъде по-трудно, така че бъдете активни сега. Независимо дали спортувате, или имате група за хоби, или пък с колегите от работното място обичате да се разхождате. Чувствате ли, че бихте могли да имате повече приятели в живота си? Бъдете активни (но не настоятелни) с хората, които са наоколо.

Социалните медии могат да помогнат за подновяване на приятелството

В ерата на социалните медии много хора се чудят как се отразяват те на приятелството ни. Положитлната страна е, че приятелите никога не са били по-лесни за достигане. Групите по интереси във Facebook и форумите на общността са чудесни начини да се свържете с хора, които имат сходни интереси по целия свят. Когато сте онлайн, използвайте здравия разум, защото не всичко е каквото изглежда. Наслаждавайте се на способността да разговаряте с други хора, които обикновено не бихте получили шанса да срещнете.

Социалните медии също са чудесен начин да се свържете със стари приятели и познати. С няколко кликвания можете да се свържете със старите приятели от гимназията.

За щастие повечето хора са щастливи да се чуят със стари приятели и дори можете да възобновите старото приятелство. Не забравяйте да си спомняте простите неща и да се срещате лично със старите си приятели, ако е възможно, за чаша кафе или по друг повод. Проучванията също показват, че връзката със стари приятели може да доведе до ново, близко приятелство по-бързо отколкото би било опознаването на напълно нов човек.