Как да планирате правилно месечния си бюджет?

kak-da-planirate-pravilno-mesechniq-si-biydget

Планирането на месечен бюджет е много важна и отговорна задача, с която се осигурява стабилността на финансовия баланс. Също така е от съществено значение, за да успявате да спестявате.

В днешно време, постоянното управление на личните финанси може да доведе до положителна промяна. Превишените лимити на кредитни карти, неочакваните сметки, внезапните медицински разходи и други извънредни събития могат значително да повлияят на финансовата ви стабилност.

И все пак, планирането на месечен бюджет изглежда сложно, непосилно и досадно за голяма част от хората. Статистическите данни в САЩ показват, че само един от всеки трима души планира месечния си бюджет.

Всъщност това е процес, който не е толкова сложен, колкото предполагате. Има няколко прости стъпки, които можете да следвате всеки месец, за да сте сигурни, че постигате финансовите си цели, без да отделяте много време за това. Ако се притеснявате, че по-скоро това би било новогодишно обещание, което няма как да бъде спазено, разгледайте нашия списък с препоръки и след това решете сами.

Ето списък на няколко лесни стъпки за планиране на месечен бюджет.

Планирайте според навиците си

Всички имаме своите лични навици, що се отнася до харченето и спестяването. Някои избират да плащат сметки, заделят малка сума за спестявания, след което изразходват остатъка от доходите си. Други обичат да планират щателно, внимателно проследявайки всичките си разходи, особено, когато доходите са по-големи. Междувременно други хора избират обратното бюджетиране, като първо планират да спестят определена сума и след това да изчислят разходите.

Независимо към коя група спадате, важно е да имате инструмент за записване на финансовите си месечни цели. Това ни води до следващата точка.

Дигитализирайте се

Доскоро личното бюджетиране се правеше с писалка и хартия, днес можете да преминете към много по-малко досадни опции, като използвате безплатно уеб или мобилно приложение за целта. Ако сте по-аналитично настроени, има много абонаментниуслуги, които да ви помогнат при планирането на месечния бюджет.

Едно е сигурно - цифровите технологии могат да направят огромна разлика в проследяването на разходите ви. Много по-лесно е да анализирате всичко, което харчите, използвайки една карта или цифров портфейл, и да изпращате информацията до приложение за бюджетиране.

Все пак не забравяйте да изберете сертифицирано приложение, за да избегнете проблеми със сигурността.

Анализарайте финансите си

Вече можете да започнете да видите къде точно отива бюджетът ви. Колкото повече време минава, толкова повече информация ще получавате. Може би стандартните ви разходи за месец са 2000 лева, но пък веднъж на тримесечие имате допълнителни разходи, като подновяване на членство във фитнес зала. Нека не забравяме годишните данъци върху имотите или общината, които се появяват, когато напълно сте забравили за тях. Всичко това ще се проследява цифрово и колкото повече месеци минават, толкова повече яснота ще имате как да балансирате разходите си и спестяванията.

Не забравяйте златното правило 50/30/20 - повечето семейства харчат 50% от бюджета си за разходи като сметки за храна и ток, 20% трябва да отидат за финансови цели, независимо дали това означава икономия или изплащане на дълг, докато 30% могат спокойно да отидат на това, на което човек се наслаждава в ежедневието си - независимо дали става въпрос за вечеря, филм или други видове забавления.

Отпуснете се и продължете на автопилот

След като започнете да следите модела на бюджета си, направете следващата крачка. Това е моментът да помислите колко харчите средно, какво е разумно да запазите за ежедневните си удоволствия и следователно какво бихте могли разумно да отделите за черни дни.

Продължаването на автопилот е стандартна опция в днешно време с повечето цифрови финансови инструменти. След като се почувствате уверени във финансовия си модел, поставете финансите си на автопилот. Ако сметките ви се плащат автоматично всеки месец и успявате да спестявате всеки месец, ще бъде едновременно ефективно, това означава, че моделът ви работи.