СЪВЕТИ И УКАЗАНИЯ КАК ПО-ДОБРЕ ДА УПРАВЛЯВАШ ФИНАНСИТЕ СИ ПО ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНА КРИЗА

Какво е Коронавирус и какво трябва да знаеш за него?

Коронавирус, известен още като COVID-19, е обявен за пандемия от Световната здравна организация.

Тази тема е заляла всички медии, новини  и е основното, за което се говори тези дни. Смята се, че се предава от заразен човек при допир с друг човек и ограничаването на контактите променя ежедневния ни начин на живот. В България, всички се опитваме да сме в полза на възрастните, хората с диабет, астма, сърдечни заболявания и намален имунитет, които са най- застрашените групи от Коронавируса, като останем в домовете си и имаме възможно най-малко допир един с друг.

Как да защитим себе си и близките си? Проследете указанията, определени от Министерството на здравеопазването:

 • Социална дистанция;
 • Самоизолация;
 • Често миене на ръце;
 • Слагаме си ръката, когато кихаме или кашляме.

Какви са признаците на вируса:

 • Затруднено дишане;
 • Треска;
 • Кашлица;
 • Респираторни симптоми;
 • В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Това не е първият вирус, пред който е изправен света, но е първият, който ни изправя пред финансови рискове. Нарастването на покупките на населението води до паническото презапасяване, което ни подсказва, че трябва да се погрижим и за още едно здраве, а именно финансовото ни.

Ето няколко съвета какво да направите, за да защитите личните си финанси:

 1. Време е за преглед на бюджета

Да, така е. Електронните таблици никога не са били толкова актуални, както в момента. Ако не сте създавали бюджет преди, сега е подходящото време. Разгледайте приходите и разходите си и преценете какво можете да ограничите. Освен това е чудесно време да разгледате какви спестявания имате и как да управлявате вашите парични потоци както за очаквани, така и за неочаквани изненади.

 

 1. Ограничете изпозлването на комунални услуги.

Ако често оставяте осветлението в коридора (или имате деца, които го правят) вече бъдете по-пестеливи откъм изпозлвнаето на вода, газ или електроенергия. Съкращаването на времето за прекарване под душа , използването на осветление само ако сте в стаята или използването на слънчева светлина, ако е достатъчно, за да не използвате сушилнята - всичко това може да помогне за спестяванията ви. Освен това, не боли чак толкова да останете вкъщи и да си набавите също толкова витамин Д, колкото и ако сте навън.

 

 1. Работа от вкъщи

Това очевидно е ново обстоятелство за вашия сектор, но спомняте ли си онези дни, в които мечтаехте да работите по пижама от вкъщи? Е, за много хора излежаването в леглото още 10 минути преди да започне работа, вече е реалност. Ако работното ви място позволява тази опция, не се колебайте да я използвате! Това подпомага социалното дистанциране в нашата общност, а също така ви спестява едновременно разходи за гориво и транспорт. Само може да спечелите от тази ситуация!

 

 1. Преглед и повторно договаряне

Това е чудесен повод да преразгледате вашите застраховки, телефон, интернет и всякакви онлайн абонаменти (включително развлечения), за да видите дали трябва да увеличите или понижите плановете. Няколко обаждания сега могат да ви спестят занапред стотици, а защо не и хиляди левове на година. Имайте предвид, че е по-добре да помислите в дългосрочен план и да не отказвате някои неща, а по-скоро да ги предоговорите, тъй като може да са ви необходими за в бъдеще. Преоценката е много по- добър вариант.

 

 1. Натиснете пауза преди да изпаднете в паника

Ако имате неща, които обмисляте да продадете (лична собственост, акции, фантастична сокоизстисквачка), първо натиснете пауза. Помислете в дългосрочен план и дали първосигналната продажба е най-правилното решение, което можете да вземете. Винаги можете да получите друга също толкова фантастична сокоизстисквачка, но семейни наследства като диамантения пръстен на баба не е подходяща опция – ето заради него е важно да потърсите алтернативи.

 

 1. Водете разговори с децата си относно пари

Ако имате деца и първото, което чуват те е „НЕ“, когато поискат нещо не толкова важно в момента, трябва да подходите по най-деликатния начин, обяснявайки им защо не е важно това в момента, а не че не можете да си го позволите никога. Помогнете им да направят сами правилния избор.

 

 1. Купете най-важното

Презапасяването с продукти не е жизнено важно в момента. Нека останем спокойни. Купуваме само онова, което ни е нужно и запомнете - всеки има нужда от дезинфектанти за ръце и сапун, така че ако изкупим рафтовете с тези артикули, те няма да са достъпни за всички останали, които също се нуждаят.

 

 1. Подкрепете местния бизнес

Преди да изпаднем в бюджетна полуда, нека да помислим за местния бизнес и по-малките компании, които биха могли да бъдат засегнати от това огнище. Нека допринесем като поддържаме местната икономиката на добро ниво. Ежедневието ни е изпълнено с достатъчно промяна, за да се впише в новите регулации, така че нека се опитаме да поддържаме остатъка от живота си както обикновено и да помогнем на нашата икономика, като подкрепяме местния и малкия бизнес и закупуваме стоките си от първа необходимост от тях.

 

Това са онези малки промени, които ни помагат да защитим здравето си - както физически, така и финансово, така че да можем да се наслаждаваме на нещата от живота, които са от значение за нас сега и за бъдеще.

Бъдете здрави!