Какви са нагласите към бързите кредити?

kakvi-sa-naglasite-kam-barzite-krediti

Лесно е да попаднеш в капана на негативните мисли, когато финансовото ти състояние е извън контрол и отчаяно се опитваш да намериш малко пари в брой спешно. Умствената нагласа е мощен инструмент, който може да бъде използван, когато трябва да овладееш месечните си разходи. В този ред на мисли негативната нагласа е по-вероятно да ти докара негативни резултати, а положителната съответно положителни. Запомни, че винаги можеш да намериш позитивната страна на всяка ситуация.

Нека да разгледаме малко позитиви. След като дългът е част от живота на много домакинства, бързите кредити са добра тема за старт. Бързите заеми имат лоша репутация у нас. Свързват се с лихварство, измами и т.н. лоши практики. Така е още от зората на деморатичните промени, когато много домакинства загубиха спестяванията си в пирамиди. Но въпреки това те все още са на пазара. Не само, че са все още на пазара, а и по данни на БНБ делът на този вид кредити нараства с големи темпове. Това е така поради няколко причини. От гледна точка на кредиторите, този бизнес модел е устойчив и печеливш. Краткосрочността на кредитите и високият лихвен процент спомагат за по-голяма възвръщаемост от инвестицията. От друга страна голяма част от хората в България попадат в групата на средната класа. Тук може да се поспори за класовото разделение между хората в България и в останалата част от Европа, но у нас средната класа са работническата прослойка, която оцелява от заплата до заплата. Малка част от тези хора имат спестявания и това поражда нуждата от кредитиране. Бързите кредити се намесват с много голям успех при тези условия, т.к. банките отпускат кредити срещу сериозна оценка на риска, която включва детайлна проверка на всеки аспект от кандидата за кредит. Той трябва да има стабилни доходи, добра кредитна история, банкова сметка в съответната банка, на която да му превеждат заплатата и т.н. Тези критерии се покриват трудно. Докато краткосрочните кредити предлагат много по-занижени критерии и светкавична бързина. По този начин услугата става все по-достъпна за българите.

И въпреки това, в България кредит все още е лоша дума. Особено бърз кредит. Историята ни е научила, че бързината и занижените изисквания крият уловка. Както се казва “Много хубаво, не е на хубаво”. И в някои случаи е така. Ето защо трябва да се прави по-информиран избор на кредитор. Добре е да се разгледат мнения, да се потърсят препоръки. Но по-важна в случая е нагласата. Ако си с нагласа, че ще те измамят, то е много вероятно да попаднеш в измамна схема. Не твърдим, че не трябва да си предпазлив, но не изпадай в крайности.

От друга страна дългът и особено този от бърз кредит, може да бъде стресиращ. Повечето хора не се чувстват комфортно, знаейки че дължат пари. Това е излишен стрес, който би могъл да бъде избегнат с правилната психологическа нагласа. Фокусирай се върху ползите, които носи краткосрочния заем, а не върху тежестта му. Не забравяй, че това е финансов инструмент, който е предназначен да послужи в случай на спешна нужда от пари. Тоест това е спасително въже, когато си зад борда, а не камък завързан за шията ти. По този начин ще можеш да се отърсиш от предразсъдъците и да избегнеш спиралата на негативните мисли. Гледай по-позитивно на бързите заеми и те ще те възнаградят с по-позитивни преживявания. Това се отнася и за всичко друго.