Бързите кредити като мост между заплатите

barzite-krediti-kato-most-mejdu-zaplatite

Бързо е дума, която предизвиква стрес сама по себе си. От поговорката “бързата работа е срам за майстора” до спомените от детството, които асоциираме с “Бързо ела тука!”. Обикновено чуваме тази дума и в работата, където може би създава най-много стрес. Но трябва ли задължително тя да носи толкова негативна енергия в себе си? Не, разбира се! Бърза е реакцията, която очакваме при случай на спешна медицинска помощ. Можем да дадем още примери – бърз икономически растеж или бързо справяне с престъпността. Както можем да видим, думата има и положителен заряд, както в случая с бързите кредити.

Краткосрочните кредити са парични аванси за кратък период от време и за сравнително малки суми. Различават се от банковите кредити главно по това, че се отпускат светкавично бързо и процедурата по кандидатстване е значително по-лека. Основната разлика при краткосрочните и банковите кредити е в целесъобразността. Банките са институции, които не обичат високия риск. Тяхната цел е максимална печалба с минимален риск и по тази причина оценката на риска при банковото кредитиране отнема прекомерно много време. Дори и за сравнително малки суми (например потребителски кредит), банката трябва да направи подробна оценка, за да прецени дали ще може да извлече печалба. Това оставя ниша за кредитори, като тези за бързи кредити, които могат да понесат по-висок риск при по-малки суми и по-кратък срок. Тази ниша идеално пасва на нуждите на обикновените хора, които търсят вариант за малки кредити, с които да погасят месечните разходи. Обикновено става дума за извънредни разходи, които не са планирани и няма достатъчно средства за тях. Такива са разходи за ремонт на дома, ремонт и обслужване на автомобила, медицински разходи и други.

Друг важен фактор за широкото разпространение на заемите до заплата е процедурата за кандидатстване. На българския пазар вече има множество кредитори, които предлагат онлайн тази услуга. Кандидатстването става чрез попълване на онлайн формуляр, за което дори не е нужно да ставаш от канапето в хола. Изискванията за одобрение са сведени до едно главно и то е добра кредитна история. Всичко друго са формалности като възраст между 18 и 70 години, българско гражданство и размер на кредита и срок за погасяване на взетия паричен аванс. С развитието на технологиите кредитната ти история вече може да бъде проверена за няколко минути и след още няколко получаваш одобрение и парите, които си заявил.

Сега може би ще кажеш, че вземането е лесно, но връщането е трудно. Може би е така, но това зависи изцяло от теб. Ако не можеш да се справиш с краткосрочен кредит в размер на 300 лв. в рамките на 30 дни например, то най-вероятно никой кредитен инструмент не е подходящ за теб. Дисциплината е важна в този случай, т.к. кредит практически означава доверие. Някой ти доверява сума пари с уговорката, че ще я върнеш в определен срок. Ако не го направиш, не би следвало никой друг да ти се довери. Така на практика работи кредитната история.

Разбира се, като всеки друг кредит и краткосрочният заем има своята цена и тя се нарича лихва. Измерена в ГПР може да изглежда стряскащо но Ferratum има калкулатор и можеш да видиш колко точно ще ти струва желаният от теб кредит. Бързай бавно с бързите кредити и ще извлечеш максимална полза от тях.