6 начина да избегнете измама с кредитни карти

6-nachina-da-izbegnete-izmama-s-kreditni-karti

Работите здраво за парите си, така че е важно да ги пазите. Един интелигентен метод за гарантиране на сигурността на парите ви е да защитите вашите кредитни и банкови карти. Прочетете 6 лесни начина за предотвратяване на измами с кредитни карти:

1.Не изпускайите кредитната си карта от поглед

За щастие повечето търговци на дребно и доставчици на услуги са безопасни места за използване на вашата карта. Въпреки това винаги има някои „гнили ябълки“. Не забравяйте винаги да държите под око кредитната си карта, когато плащате с нея. Ако вашата карта е извън полезрението ви, това дава възможност да се копира информацията за нея и кода за сигурност от гърба на картата.

Помнете, че не трябва да подписвате празна разписка.

2.Внимавайте за копиращи устройства на банкоматите

Копиращите устройства могат да бъдат инсталирани на банкомати, за да копират информацията от вашата карта. За да ги избегнете, обърнете внимание дали клавиатурата или слотът за карта са разхлабени или изглеждат различни или обемисти. Също така се инсталират и малки камери, които улавят пин-кодове, които клиентите въвеждат. Ако камерата сочи към клавиатурата - внимавайте. Използването на ръката ви за покриване, когато пишете пин-код, е добра политика като цяло.

Има и по-сложни устройства за копиране на информация. Те са инсталирани вътре в слота за карти и обикновено не могат да се видят от пръв поглед. За да се предпазите, плащайте вътре в бензиностанциите, когато е възможно и избягвайте банкомати в отдалечени райони.

3.Обмислете други начини на плащане

Всеки път, когато получите нова кредитна карта, подпишете гърба незабавно. По този начин нямате оставяне на „празен лист“ за някой друг, който да подпише, в случай, че картата е загубена или открадната. Също така помислете дали да не оставите кредитните или банковите карти у дома, когато няма да ви бъдат необходими.

В някои случаи плащането с пари в брой може да бъде по-сигурно от плащането с карта.

4.Наблюдавайте движението по банковите си сметки

Не забравяйте винаги да държите очите си отворени за подозрителни такси или транзакции, които не можете да си спомните. Някои хора проверяват своите акаунти само от време на време, обикновено когато е време за плащания. Ако следите движението по сметките си редовно, е по-вероятно е да уловите нещо нередно навреме.

Когато има нещо необичайно, можете да се свържете директно с компанията за кредитни карти или банката, за да попитате какво да направите. Много пъти има конкретни номера за обаждане в тези случаи. Запишете си тези спешни номера, за да можете да действате, ако има проблеми.

5.Внимавайте за фишинг атаки

Измамниците ще направят всичко възможно, за да ви подмамят. Какъв по-добър начин от това да се престорят, че представляват реномиран източник и да поискат ключова информация? Ако не очаквате да се свързват с вас от тази компания, внимавайте.

Например, ако получите телефонно обаждане с молба за лична информация. Попитайте лицето за име, отдел и телефонен номер за обратна връзка. Това е един лесен начин за проверка на автентичността. Ако се колебаят, дали да предоставят тази информация или не успеете да им се обадите обратно, вероятно има проблем.

Във всеки случай винаги трябва да имате едно наум, ако ви поискат номера на кредитни карти по телефона или чрез текстово съобщение (ако е свързано с транзакция, което не сте инициирали). Банките няма да се обаждат и да искат номера на вашата кредитна карта или пин-код. Ако те изискват тази информация, обикновено това е, когато се обаждате и трябва да потвърдите самоличността си.

6.Пазарувайте разумно онлайн

Първото правило е лесно: Правете покупки само от уебсайтове и онлайн търговци, на които имате доверие. Това означава, че информацията за кредитната ви карта е на по-сигурно място. Освен това не купувайте от уебсайт, който не е защитен. Можете да видите това чрез „https://“ в началото на URL адреса (вместо просто http).

Второто правило е да защитите компютъра си с антивирусен и зловреден софтуер. Колкото повече един злонамерен човек може да разбере за вас, толкова повече щети може да нанесе. Помислете внимателно, преди да давате лични данни онлайн, които не са необходими, и не кликвайте на подозрителни връзки.