10 неща, за които не трябва да използваш бързи кредити

Краткосрочните заеми от Ferratum са изключително удобни и полезни, когато имаш нужда от малко повече пари бързо, но те трябва да се използват само при определени обстоятелства, като например спешни случаи или да се възползваш от ограничени във времето оферти за стоки, които иначе ще са по-скъпи, ако изчакаш до следващата заплата.

Но има някои ситуации, при които краткосрочен заем не е подходящ. Ето 10 неща, за които ние препоръчваме на клиентите да не използват краткосрочен кредит:

1. Хазарт

Хазартът не е надежден начин да се печелят пари. Заеми за захранване на хазарта е изключително рисковано и определено безотговорно.

Световете на финансите и хазарта споделят няколко характеристики: Може да има големи рискове и големи печалби и в двете. Те също така споделят подобни клопки. Ако ти харесва да залагаш, най-вероятно си запознат със "заблудата на  комарджията" - идеята, че залагаш все повече и повече, но неуловимата победа ти се изплъзва на косъм. Хазартът е 100% шанс с никакви гаранции. В света на финансите и инвестициите това правило също важи за  "потъналата в заблуда загуба" - инвестиция, за която без значение какво се случва в бъдеще, никога не може да се върне, независимо, че инвестираш все повече и повече...

Краткосрочен кредит за финансиране на хазарт никога не може да бъде оправдано решение като се има предвид вероятният изход. Преглътнеи загубите си и се отдалечи от масата.

2. Инвестиции

Докато хазартът се възприема с отрицателно мнение, инвестирането на пари по принцип се разглежда като полезен и разумен начин да се печелят пари. Но и двете включват същите рискове и капани. И в двата случая не трябва да се взема краткосрочен заем, за да се инвестира, когато няма гарантирана възвръщаемост. Инвестициите обикновено отнемат много време, за да получиш печалба - много по-дълго от 30 дневен заем, в тази ситуация кредитът на вноски със сигурност е по-добрата опция. Най-добрият начин за набиране на средства за инвестиции е да се пести.

3. Финансиране на живот с висок стандарт

Медиите и популярните личности са отговорни пред съвременното общество. Много хора се стремят да водят начин на живот, които виждат по телевизията, медиите и социалните мрежи. Основната разлика е, че инфуенсър, който отива в най-добрите ресторанти, нощни клубове и носи най-добрите дрехи, може да направи това, защото може да си го позволи или не трябва да плаща за това навсякъде - отделно от това, в голяма част от случаите тези хора получават заплащане да посетят дадени места и да отразят дадени услуги, а не обратното. Вземане на краткосрочен заем, за да се опиташ  да подражаваш на този начин на живот, може да бъде забавно в краткосрочен план, но когато дойде време за погасяване на кредита, просто не си струва.

4. Екстравагантни покупки

Това е само една сделка, ако наистина имаш нужда от нея. Ако не разполагаш с резервни пари, за да си позволиш чисто нов телевизор, маркови дрехи, или най-новите смартфони, тогава не очаквай компаниите за бързи кредити да ги купуват за теб. Защото в следващия момент ще дойде падежната дата и ще трябва да върнеш кредита.

5. Ваканции

Краткосрочните заеми са страхотни, ако искаш да купиш нещо, което е на оферта днес и утре няма да бъде с намалена цена. Ако не разполагаш с пари в момента, но искаш да се възползвате от намалението, няма нищо лошо да използваш бърз заем онлайн. Това обаче трябва да направиш, ако си сигурен, че до падежната дата ще можеш да покриете задълженията си.  Ако използваш краткосрочен кредит като средство за финансиране на почивката си, защото не можеш да си позволите такава, то скоро може да се окажеш във финансово затруднение и с доста скъп загар в дългосрочен план!

6. Подаръци

Задължението да се харчат пари за подаръци за рождени дни може да бъде стресиращо, ако не разполагаш с пари. Очакванията за Коледа или рождени дни на близки хора, могат да обезпокоят много от нас. Но ако не можеш да си позволиш да купуваш скъпи подаръци, не вземай пари назаем, за да ги купиш. Ти си този, който остават с дълга. Истинските приятели и любими хора няма да се интересуват за това колко сте изхарчили за тях, дали сте купили нещо по-евтино, или дори по-добре сте им дали нещо, което сте направили сами. Ако се притесняваш, че ще подариш нещо по-евтино от това, което ще получиш, тогава кажи на приятелите си и семейството си, че няма да харчиш много пари за подаръци тази година, така че те не трябва да прекарват много време в избор и на твоя. Най-добре постави лимит на максималната сума, която ще дадеш за подаръци и я сподели с останалите.

7. Сключване на договори

Подписване на договори за текущи финансови задължения, като например мобилни телефони, телевизия или широколентови пакети е нещо, за което определено не трябва да се използва краткосрочен заем. Ако това обаче е сделка, която ще ти спести пари в дългосрочен план, тогава може да обмислиш вземането на заем, за да платиш за първия месец до деня на плащане на падежа, но никога не трябва да се разчита на краткосрочно кредитиране, за да се плащат комунални сметки. Вземането на заем всеки месец, за да се плати една и същи сметка, би довело до един цикъл, който може да бъде изключително труден за прекъсване. Сключвай договори, само ако си уверен в способността си да плащаш всеки месец.

8. Разплащане на заеми към семейство и приятели

С риск да прозвучи коравосърдечно, е по-добре да дължиш пари на семейството или приятелите си, отколкото на кредитор. При вземане на краткосрочен кредит, ти сключваш договор - ако не си в състояние да изплатиш задълженията си, следва ескалация, която би могла да повлияе на твоята кредитна оценка и възможността да ти бъдат отпускани заеми в бъдеще, а може би дори и правни действия. Ако изпитваш затруднение да платиш задълженията си към  приятели или семейство, последиците за отношенията ви може да са отрицателни, но най-вероятно ще бъде много по-лесно да се възстановят след честен и открит разговор и договаряне на схема за връщането им, отколкото при последиците от неизплащане на заем на заемодател.

9. Избягване на забава на плащане или непланирани такси за овърдрафт

Вземане на краткосрочен заем, за да се избегнеш проблеми с твоята банка може да изглежда като добра идея, но трябва да направиш детайлна оценка на плюсовете и минусите, както и дали оскъпяването по кредита няма да е по-високо от таксите, които дължиш на банката. Ако досега не си бил клиент на Ferratum, обаче, можеш да се възползваш от безлихвен заем до заплата, с който да погасиш задълженията си и да разполагаш с 30 дни да възстановиш сумата.

10. Изплащане на  друг краткосрочен заем

Не вземай кредит, за да платиш друг кредит. Сумата, която дължиш никога няма да намалее и накрая ще дължиш дори повече. Ако не можеш да изплатиш заема си към заемодател, веднага му се обади, за да обсъдите възможните опции и да се договорите за разбиране от страна на кредитора.

В крайна сметка решението да вземеш краткосрочен заем и това, както и как възнамеряваш да го използваш зависи от теб. Само не забравяй, че всеки вид дълг трябва да се взема насериозно и трябва да взимаш пари назаем, само когато това е абсолютно необходимо и можеш да се ангажираш с изплащането на кредита.

Бързите заеми от Ferratum са два вида – заем до заплата и кредит на вноски. Можете да вземете заем до 6000 лв. Кандидатстваш само срещу лична карта, а получаването на становище е до минути.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: