Как да направим семеен бюджет?

Няма значение на каква възраст или етап от живота си си – бюджетът е един от най-добрите инструменти за постигане на целите ти. Бюджетът представлява план на това колко пари очакваш да получиш и как смяташ да ги похарчиш.

Всеки може да се възползва от това да има разписан бюджет. Той не е само за хора, които едва свързват двата края. Ако харчиш по-малко пари, отколкото печелиш, използвай бюджета, за да разбереш колко може да отделиш настрана всеки месец, за да подобриш своето финансово положение. В случай, че харчиш повече пари, отколкото печелиш, и всеки месец живееш на кредит, използвай бюджета, за да разбереш къде отиват парите ти.

Съвети за оптимизиране на бюджета:

1. Базирай своите приходи и разходи върху действителността

Започни с изброяване на всичко, за което си похарчил пари през последните три месеца. Това може да отнеме малко повече време, но изброяването на приходите и разходите само за последния месец няма да ти покаже цялата картина. Възможно е да забравиш за трансакции, които се случват на тримесечна база, като например смяна на маслото на колата, изплащане на кредит на вноски или бонус към заплатата.

2. Избери персонализиран план

  • Правило 50/30/20.

Това правило разделя обичайните разходи на три категории с определени проценти. Въз основа на доходите, основните разходи (комунални услуги, храна и наем) образуват 50% от общите разходи. Разходите, които не са жизнено необходими (кабелна, интернет, мобилен телефон), образуват 30% от бюджета, а бъдещите цели (плащания по кредити, спестявания, пенсионни фондове) образуват останалата част от 20%.

  • Фиксирани и променливи разходи.

Този метод разделя бюджета на две категории – фиксирани срещу променливи разходи. Можете само да намалиш плащанията по фиксираните разходи като застраховка за колата или изплащане на ипотека, но разходите за хранене навън и забавления попадат в разходите по лична преценка, които могат да се премахнат, ако е необходимо.

  • Бюджет, ограничен до най-необходимото.

Този бюджет е базиран на най-ниския възможен доход. Ако си самонаето лице или работиш на комисионна, този план ще е най-подходящ. Създай план, който е базиран на най-необходимото, от което имаш нужда, за да оцелееш. Останалите пари се разглеждат като приход.

3. Намери метод за проследяване на бюджета

След като си изчислил какъв е твоя доход и колко пари ще похарчиш, и си избрал бюджетен план, който е подходящ за теб, е време да се вземеш решение за това как ще го проследяваш всеки месец:

  • мобилни приложения и уеб-базирани платформи  за проследяване на бюджета
  • тефтер и химикал за записване на приходите и разходите

Може да се наложи да тестваш няколко различни онлайн инструмента, но след като намериш подходящия, се придържай към него.

Ако през текущия месец разходите надвишават приходите и ти трябват бързи пари, не се колебай да кандидатстваш изцяло онлайн във Ferratum.

Не забравяй, че  всеки първи заем до заплата от нас е с 0% лихва!

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: