Как да обясним на децата какво представляват парите?

07.03.2022#Общи

Всички знаят, че децата гледат, слушат и се учат от родителите си и от другите около тях. Знаеш ли че, как децата ще се справят с парите по-късно в живота, се влияе от това, което учат днес? Подготви децата си за успешно финансово бъдеще, като им говориш за пари.

Започни да говориш за пари по-рано

Какво трябва да знае едно малко дете за парите? Е, отговорът вероятно е - не много. Това обаче не означава, че те вече не се учат как работи светът, а концепцията за парите е важен житейски урок за по-късно. Изследвания показват, че децата могат да разберат основни понятия за парите от 3-годишна възраст и да формират своите навици за парите до 7-годишна възраст.

Забавните игри са добър вариант за запознаването на децата с парите. Те могат не само да помогнат на уменията им по математика, но и да разберат идеята за трансакции за стоки. Опитай ролеви игри за покупка и продажба на предмети с играчки за по-малки деца. По-големите деца се опитай да включиш, когато отидеш в магазина, обяснявайки колко артикули си купил и колко струват, както и откъде идват парите, с които ги плащаш.

Научи ги да спестяват

Поговорката гласи, че парите не растат по дървета. С малки изключения, повечето семейства имат определена сума пари, която могат да си позволят да похарчат в даден период. Това означава, че парите се изчерпват и понякога се налага да спестяваш, за да купиш това, което искаш. Също така понякога трябва да заемаш пари, за да платиш за по-големи неща или за спешна нужда.

Това са важни уроци, които децата могат да научат. Парите не са неограничен ресурс. Ако обаче има нещо, което наистина искат или, от което имат нужда, решението е да спестят и да си го купят. Ако дадеш на децата си джобни пари, можете да ги насърчиш да спестяват в касичка.

Направи спестовна сметка на детето си

Много родители отварят банкови сметки за децата си, за да заделят средства за подаръци и спестявания. Това може да бъде чудесна възможност, за да покажеш на по-големите как работят банковите сметки и че има пари, които могат да бъдат използвани по-късно. Ако планираш да позволиш на децата си да използват пари от сметката в даден момент, помисли дали да имаш отделна сметка за допълнителни спестявания, като например за средства за висше образование. По този начин ще има ясно разграничение (също и за теб като родител) за това как ще се използват парите.

За да говориш с децата за пари правилно, е много важно да успееш много ясно и точно да обясниш причините, поради които не можете да купиш този артикул. Или можеш да им дадеш възможност да използват джобните си. Пребройте заедно колко пари са останали след покупката.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетете и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: