Как да управляваш парите си, ако си прахосник

За какво харчиш парите си?

Това е първият въпрос, който трябва да си зададеш, защото това, за което харчиш пари е показателно за това как можеш да управляваш финансите си ефективно. Някои хора, харчат разточително, обичат да купуват дрехи, бижута или да плащат за скъпи хобита. Трябва да разбереш за какво харчиш и да създадеш план как да държиш финансите си балансирани.

Стъпка 1: Разбери дали си пристрастен към харченето

Пристрастените към пазаруване и харчене са хора, които обичат тръпката от закупуване на неща и пазаруват често. Ако смяташ, че имаш постоянната нужда да купуват неща, то може би имаш проблем с харченето и това е нещо, което трябва да се контролира.

Стъпка 2: Проследяване на дневните разходи

Важно е да следиш ежедневните си разходи. Например, вземи една тетрадка и напиши своя дневен разход за всичко, което си купил. Трябва да запишеш всичко, от разходите си за транспорт, храната, кафетата и т.н. Твоите дневни разходи ще ти покажат тенденцията за начина ти на пазаруване и на тази база лесно ще разбереш за какво трябва да се ограничаваш. Ако всеки ден излизаш на обяд в близкото заведение и плащаш по 9-10 лв. за храна, то можеш да започнеш да си носиш храна от вкъщи.  Намали броя на кафета, които пиеш навън.

Стъпка 3: Каква е твоята финансова роля във връзката ти

В една връзка, това дали сте спестовник или прахосник, може да повлияе на отношението ти. Ако обичаш да харчиш, вероятно искаш да излизаш често, да купуваш нови неща и може да направиш това, без да се консултираш с партньора си. Опитай се да живееш в рамките на възможностите си, за да не разваляш отношенията си с партньора.

Стъпка 4: Плащай кеш предимно

Проучвания показват, че е по-лесно да се харчат пари от дебитна или кредитна карта, защото не виждаме парите да се харчат . По-добре тегли пари и купувай неща в брой, вместо да зануляваш банковата си карта. Когато даваш пари на ръка е по-лесно да се убедиш, че имаш нужда от ограничаване на разходите. Чрез използването на пари в брой по-често, ти ще бъдеш и по-отговорен към разходите си. По-трудно е да изпуснеш ситуацията извън контрол, когато имаш пари физически в портмонето си.

Стъпка 5: Не се изкушавай да купуваш неща за приятели твърде често

Всички знаем как историята продължава. В бара си и е твой ред да купиш напитки за всички твои приятели. Ако си човек, който обича да харчи, това е целувката на смъртта, защото това само те насърчава да харчиш повече пари. Макар да имаш добри намерения, за хора,с които прекарваш много време заедно, това може да те накара да харчиш още повече, за да запазиш социалните си контакти. Вместо това, ако сега често черпиш приятели си, започни да го правиш по-рядко, от време на време, и го записвай като разход за забавление. Можеш също да прекарваш време с приятелите си, без да харчиш пари.

Ако харченето на пари е твое хоби и редовно чупиш касичката, за да задоволиш потребителските си нужди, трябва да се научиш как да управляваш финансите си, без да се разориш. Бързите пари са бързо решение при възникнали финансови проблеми. Ако изпандеш в ситуация, в която ти трябва малка финансова подкрепа, попитай за първи безлихвен заем от Ferratum.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: