5 начина да изкарате допълнително пари

Освен ако не сте изключителни късметлии, вероятно сте усетили промяната през последното десетилетие, свързана със световната финансова криза.

Повечето от нас все още изпитват последиците, тъй като текущият ръст на заплатите не е близо до темпа на инфлация. Във Великобритания Институтът за фискални изследвания неотдавна предупреди, че до 2022 г. средните доходи няма да бъдат по-добри от тези през 2007 г. Това би означавало 15 години без увеличение на заплатите.

С разликата между приходите и разходите за живот, които се увеличават с всяко плащане, много хора търсят начини да допълват доходите си. И логично, но ако нямате свободно време за втора работа, това не е лесно. От работата на пълно работно време, отглеждането на децата и малкото свободно време за себе си не остава много време за нещо друго.

Но какво ще стане, ако можете да направите малко повече пари, без да се налага да се откажете от многото си ценно време? Още по-добре, какво ще стане, ако можете да го направите с минимални разходи и усилия? Може би дори може да го направите от дома. Ето пет реалистични идеи как да спечелите малко повече пари от дома или през свободното ви време.

1. Продайте нещата си

Продажбата на нещата, които вече не искате, не само води до допълнителни пари, но има и бонусът да разчисти дома ви - и това е допълнително пространство, което може да използвате за други начини да печелите пари.

Спортно оборудване – дали велоаргометърът, който сте закупили някога наистина ползвахте? Замисляли ли сте се какви още ненужни спортни предмети притежавате? Ако наистина ги ползвате веднъж на няколко години, може би ще спечелите повече, ако се ги продадете.  

Дрехите на децата омаляват толкова бързо, че може да пуснете ненужните дрешки за продажба в интернет. Докато се усетите и трябва да купувате 2 номера по-големи обувки. Всички бебешки неща, като колички, столчета , кенгура и т.н. се продават лесно, защото има и търсене. Просто се уверете, че всичко е чисто.

2. Преподавайте

Един чудесен начин да направите допълнителни пари е чрез продажбата на знанията, уменията или опита си чрез преподавателска дейност. Това може да е нещо от вашия професионален живот или да учите другите на вашите хобита.

Можете да провеждате успешни уроци в индивидуално обучение или за малки групи: йога, уроци по готварство или уроци по музика. Това зависи от това, което преподавате, но всичко, от което се нуждаете, е някакво оборудване или място и тези разходи могат да бъдат покрити от парите, които ще направите. За някои неща, като упражнения, уверете се, че сте застраховани.

3. Творете и продавайте

Ако имате достатъчно късмет, да сте творческа личност, може би ще можете да печелите пари от вашите занаятчийски хобита. Един бърз поглед в интернет показва, че хиляди хора правят неща и ги продават. Много хора дори правят това на пълно работно време.

Някои от изкуствата и занаятите, на които можете да се насладите, са например декорации и покани за сватбени маси, купони, дизайни на тениски, бижута, трикотажни изделия, мебели по поръчка и оригинални произведения на изкуството.

Има много места за продажба на вашите творения онлайн, като Фейсбук, OLX, или дори и собствен сайт/ блог. Защо да не се включите в различните арт и hand-made фестове, който се организрат.

4. Предложете стая в AirBnB

Ако живеете в оживен град и имате свободно място защо да не опитате AirBnB? Можете да оборудвате стаята с мебели втора употреба с малко разходи и да печелите допълнителни пари всеки месец. А и може да се срещнете с нови хора от чужди държави.

5. Станете таен клиент

Тайните клиенти получават заплащане, за да посетят магазините и да докладват обратно за клиентската услуга, която преживяват. Колко ще получите, ще варира доста, но вашите разходи са покрити, така че обикновено може да запазите каквото купувате! Тайните купувачи посещават ресторанти и докладват за качеството на храната и услугата. А безплатната храна никога не е лошо нещо!

Трябва да сте доста наблюдателни и да имате добра памет, за да бъдете добър тайнствен купувач. Ще трябва да помните кратките си въпроси, да попитате и да можете да си спомните имената на служителите, които са ви обслужили или да ги опишете точно.