7 правила, ако живееш сам за първи път

Всеки човек преминава през период от живота си, когато “пораства”, който включва много промени и все повече поемане на лична отговорност. От момента, когато започнеш да избираш и купуваш собствените си дрехи, става все по-сложно. Един от най-трудните преходи, през които можете да минеш, е да се преместиш в нов дом и да заживееш самостоятелно, без семейство или съквартиранти.

Да живееш самостоятелно може да бъде трудно поради много причини. Управлението на личните финанси и разходите за домакинството често са най-големият препъникамък за хората, които за първи път са се отделили самостоятелно. Най-вероятно имаш ограничен размер на доходите и почти неограничен размер на потенциални разходи. Тези 7 правила ще ти помогнат да избегнеш различни финансови катастрофи, докато разбереш как да управляваш живота си.

1. Направи си бюджет, когато се преместиш и нов след месец-два

Преди да се преместиш в нов апартамент или къща, направи бюджет, който да отразява твоите текущи доходи и очакавани разходи. Някои от разходите вече са ти известни (като телефонни сметки, разходи свързани с личния ти автомобил, плащания на вноски по кредити, застраховки и др.), докато други разходи ще трябва да изчислиш и предвидиш - електричество, отопление, сметки за вода и т.н.

Използвай този първоначален бюджет, за да можеш да планираш разходите си, след като  се преместиш на новото място. След като поживееш в новия си дом за известно време, прегледай новите сметки и преизчисли бюджета си. Не забравяйте, че разходите за комунални услуги могат да бъдат сезонни, например, ако се отопляваш на ток, през лятото сметките ще бъдат сравнително по-ниски.

2. Не прекалявай с покупките на нови уреди и излишни технологични глезотии

Грешка, която много млади хора правят, когато се изнесат от дома на родителите си, е да се опитат да възстановят всичко от обстановката, в която са живели до момента. Избягвай силното желание незабавно да възстановиш предишните си условия на живот чрез закупуване на всичко, което смяташ, че ще ти потрябва в бъдещ момент. Твоите родители са натрупали всички домакински удобства поетапно през годините. Същото се отнася и за всички други устройства, с които вече си свикнал. Те са хубави, но не са от съществено значение. Намали излишните разходи и се увери, че си покрил основните – за подслон, храна и стоки от първа необходимост.

3. Съпоставянето на „качеството с разходите“ при взимане на решения за важни покупки

Ето за кои неща разходите трябва да се преценяват стратегически. Можеш да спестиш пари като обзаведеш твоето ново място с покупки втора употреба. Това може да бъде добре в краткосрочен план, но би могло да доведе до проблеми в близко бъдеще, особено ако се наложи тези покупки да бъдат заменени непосредствено след закупуването им.  Мисли за покупките на вещи за дома като за инвестиции. Как ще успеят да изплатят цената си и за колко време? Едно евтино легло може да бъде добре за бюджета ти днес, но ако ти се наложи да купиш ново само след 6 месеца, тогава евтиното легло изглежда като лоша инвестиция. Купуването на черпак от магазина за левче обаче, вероятно ще ти свърши добра работа.

4. Вземане на неща на заем

По всяка вероятност ще бъде трудно да излезеш и наведнъж да купиш всичко, което ти е необходимо. Вместо това е добра идея да познаваш някой, който има неща, които ще ти трябват рядко, и понякога да ги вземеш назаем. В най-добрия сценарий, това би могло да бъде част от голяма мрежа, където ще можеш да споделяш своите неща със съседи и приятели. По този начин всички вие ще спестите пари. Когато вземеш нещо на заем от приятел или съсед, не забравяй да му кажеш кога смяташ да го върнеш. След това трябва да го върнеш, точно когато сте се разбрали, като разбира се то трябва да е в същия вид, в който си го получил.

5. Инвестирай в поддръжка, за да спестиш от ремонти

Колкото повече се стараеш да поддържаш вещите си, толкова по-малко ще харчиш за да поправиш нещата, когато те се повредят. Поддръжката не би трябвало да е нещо сложно. Поддържай вещите си чисти, спретнати и организирани, за да предотвратиш евентуални щети. Използвай уредите си според указанията им.

6. Създай си система за плащане на сметки и се придържай към нея

Самостоятелният живот обикновено означава, че вече имаш много нови сметки, които трябва да управляваш, освен всички сметки, които си имал досега. Ако не разполагаш със система, лесно може да изпуснеш сметките си от поглед и да не успееш да направиш необходимото плащане. Тази грешка лесно може да се допусне и за съжаление може да ти струва скъпо. Също така, нередовно погасяване на кредит може да доведе до влошаване на кредитната ти оценка.

Намери метод за плащане, който отговаря на твоите навици и индивидуалност. Настрой си напомняния, автоматизирай плащанията или просто се опитай да плащаш всяка сметка веднага, след като я получиш. Избери начина, който работи най-добре за теб и се придържай към него.

7. Научи се как да подготвяш храна и да я запазваш

Едно от най-трудните за контролиране бюджетни пера, когато живееш сам е храната.  Закупуването на точно количество хранителни стоки само за един човек е предизвикателство и този процес лесно може да ти омръзне, което ще те накара да си купиш нещо готово. По-добра опция за твоето финансово състояние е вместо да готвиш за един човек, да приготвяш по-голямо количество храна и да замразяваш оставащото в отделно направени порции. Обикновено излиза по-изгодно да приготвиш 6 порции, вместо само една, също така ще спестите не само пари, но и време за готвене през следващите няколко дни.

Разбира се, това са само 7 неща, на които може да обърнеш внимание, когато заживееш самостоятелно.

А ако имаш нужда от финансова подкрепа, за да помогнете прехода към самостоятелен живот? Вземеи кредит от Ferratum бързо и лесно и може да получиш парите за минути!

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можете да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: