6 начина да избегнеш измама с банкови карти

26.10.2021#Общи

Работиш здраво за парите си, така че е важно да ги пазиш. Един интелигентен метод за гарантиране на сигурността на парите ти е да защитите своите кредитни и банкови карти. Виж следните шест начина да се предпазиш от злоупотреби с картите ти.

1. Не изпускай кредитната си карта от поглед

За щастие повечето търговци на дребно и доставчици на услуги са безопасни места за използване на твоята карта. Въпреки това винаги има някои „гнили ябълки“. Не забравяй винаги да държите под око дебитната или кредитната си карта, когато плащаш с нея. Ако твоята карта е извън полезрението ти, това дава възможност да се копира информацията за нея и кода за сигурност от гърба на картата.

2. Внимавай за копиращи устройства на банкоматите

Копиращите устройства могат да бъдат инсталирани на банкомати, за да копират информацията от твоята карта. За да ги избегнеш, обърни внимание дали клавиатурата или слотът за карта са разхлабени или изглеждат различни или обемисти. Също така се инсталират и малки камери, които улавят пин-кодове, които клиентите въвеждат. Ако камерата сочи към клавиатурата - внимавай. Използването на ръка за покриване, когато въвеждаш пин-код, е добра практика като цяло.

Има и по-сложни устройства за копиране на информация. Те са инсталирани вътре в слота за карти и обикновено не могат да се видят от пръв поглед. За да се предпазиш, плащай с карта колкото можеш по-често и избягвай банкомати в непознати и съмнителни райони, най-вече, когато са извън банков клон.

3. Обмисли други начини на плащане

Всеки път, когато получиш нова кредитна карта, подпиши гърба незабавно. По този начин нямате оставяне на „празен лист“ за някой друг, който да подпише, в случай, че картата е загубена или открадната. Също така помисли дали да не оставиш кредитните или дебитните карти у дома, когато няма да ти бъдат необходими.

В някои случаи плащането с пари в брой може да бъде по-сигурно от плащането с карта. А отделно повечето банки вече предлагат опцията да вкараш дебитната си карта в дигитален портфейл в телефона ти, заключен с биометрични данни и по този начин не е нужно да носиш пластиката. 

4. Наблюдавай движението по банковите си сметки

Не забравяй винаги да държиш очите си отворени за подозрителни такси или транзакции, които не можете да си спомните. Някои хора проверяват своите профили в онлайн банкирането само от време на време, обикновено когато е време за плащания. Ако следиш движението по сметките си редовно, е по-вероятно е да уловиш нещо нередно навреме.

Когато има нещо необичайно, можете да се свържеш директно с компанията, която е издала кредитната карта или банката, за да попиташ какво да направиш. Много пъти има конкретни номера за обаждане в тези случаи. Запиши си тези спешни номера, за да можеш да действаш, ако има проблеми.

5. Внимавай за фишинг атаки

Измамниците ще направят всичко възможно, за да те подмамят. Какъв по-добър начин от това да се престорят, че представляват реномиран източник и да поискат ключова информация? Ако не очакваш да се свързват с теб от тази компания, внимавай.

Например, ако получиш телефонно обаждане с молба за лична информация. Попитай лицето за име, отдел и телефонен номер за обратна връзка. Това е един лесен начин за проверка на автентичността. Ако се колебаят, дали да предоставят тази информация или не успееш да им се обадиш обратно, вероятно има проблем.

Във всеки случай винаги трябва да имаш едно наум, ако ти поискат номера на кредитни карти по телефона или чрез текстово съобщение. Банките няма да се обаждат и да искат номера на твоята кредитна карта или пин-код, нито ще го правят чрез имейл. Ако те изискват подобна информация, обикновено това се случва, когато се обаждаш на кол центъра и трябва да потвърдят самоличността ти.

6. Пазарувай разумно онлайн

Първото правило е лесно: Прави покупки само от уебсайтове и онлайн търговци, на които имаш доверие. Това означава, че информацията за кредитната ти карта е на по-сигурно място. Освен това не купувай от уебсайт, който не е защитен. Можете да видиш това чрез „https://“ в началото на URL адреса (вместо просто http).

Второто правило е да защитиш компютъра си с антивирусен софтуер. Колкото повече един злонамерен човек може да разбере за теб, толкова повече щети може да нанесе. Помисли внимателно, преди да даваш лични данни онлайн, които не са необходими, и не кликвай на подозрителни връзки. Винаги обръщай внимание на линкове от имейли, когато ги кликнеш, ако след като влезеш на сайта, той изглежда по-различно, от това, с което си свикнал, най-добре е да го потърсиш в Google и да кликнеш линка от там, за да се увериш, че не си попаднал на специално направен фишинг сайт, целящ да открадне личните ти данни.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: