Как да пестим лесно или 365-дневното предизвикателство

Спестяването на пари не е толкова трудно, колкото ни се струва

Има много предизвикателства относно пестенето на пари. Едно от тях е 52-седмичното предизвикателство, което набра популярност през последните години. То обаче работи само за някои хора, а за други не. Наскоро попаднахме на друго предизвикателство, което ни се струва доста интересно. Казва се 365-дневно предизвикателство.

Плащай на себе си

Основната идея на това предизвикателство е много проста. Както всички знаем, годината има 365 дни. Всеки ден, преди да излезем, трябва да плащаме на себе си. Това е много важно. След като платиш на себе си, не трябва повече да се тревожиш за това.

Втората важна точка е това да ти се превърне в навик. Много важно е да не те затруднява по никакъв начин. Научно доказано е, че са необходими 21 дни, за да си изградиш навик, затова е важно да направиш спестяването колкото е възможно по-лесно за теб през първите три седмици.

Как работи

Всяка сутрин, преди да станеш, трябва да платиш на себе си, преди да направите, каквото и да било. Заплащането трябва да бъде от 1 стотинка до 3.65лв. Когато веднъж започнеш, поставяй Х лв в таблица. Следващото плащане трябва да бъде в размер на някоя от оставащите суми в таблицата. Необходимо е  да правиш това всяка сутрин в продължение на една година. Когато приключиш, ти ще си спестил 667.95лв., както и ще си изградил навик за цял живот.

Има няколко важни стъпки за изпълнението на това предизвикателство. След като принтираш 365-дневната таблица, ти трябва да я поставиш на видно за теб място. Банята или стаята ти са подходящи за целта. Необходимо е да я виждаш всяка сутрин.

Следващата важна стъпка е да прилагаш заплащането на практика. Всяка сутрин да взимаш сума от портмонето си и да я поставяш в специално определен за целта буркан или касичка. Изпълнението на това изискване е много важно и ще бъде полезно за теб в бъдеще.

Две са предимствата на 365-дневното предизвикателство пред 52-седмичното. Първото е, че започвате с малки суми, които всеки, независимо от текущото си финансово положение, може да задели. Ако всичко, което правиш е да спестяваш минималните суми, ти ще събереш неголяма сума, но това не бива да те отчайва.

Второто е, че предизвикателството се изпълнява ежедневно. Изисква от теб да мислиш за това всеки ден. Дори и фактът, че сумата, която спестяваш, не е толкова голяма, не омаловажава инициативата – събуждайки се, ти започваш да го прилагаш.След тези 365 дни пестенето ще се е превърнало в рутина за теб. Ако обмисляш как да заделяш пари веднъж седмично, е важно да знаеш, че това е само временно решение на финансовите ти нужди и няма как да се превърне в навик. За тези, които са изпробвали 52-седмичното предизвикателство, е по-добре да опитат с това. Сумата от 667.95лв. е добър старт за планиране за бюджет за непредвидени ситуации, за покриване на спешни разходи до заплата. Изпълнявайки това предизвикателство, ти ще си в позиция да спестяваш повече.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочете и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: