Как да направим семеен бюджет?

Няма значение на каква възраст или етап от живота си сте – бюджетът е един от най-добрите инструменти за постигане на целите ви. Бюджетът представлява план на това колко пари очаквате да получите и как смятате да ги похарчите.

Всеки може да се възползва от бюджета. Той не е само за хора, които едва свързват двата края. Ако харчите по-малко пари, отколкото печелите, използвайте бюджета за да разберете колко може да отделите настрана всеки месец, за да подобрите вашето финансово положение. В случай, че харчите повече пари, отколкото печелите, и всеки месец живеете на кредит, използвайте бюджета, за да разберете къде отиват парите ви.

Съвети за оптимизиране на бюджета:

  1. Базирайте вашите приходи и разходи върху действителността

Започнете с изброяване на всичко, за което сте похарчили пари през последните три месеца. Това може да отнеме малко повече време, но изброяването на приходите и разходите само за последния месец няма да ви покаже цялата картина. Възможно е да забравите за транзакции, които се случват на тримесечна база, като например смяна на маслото на колата, изплащане на кредит на вноски или бонус към заплатата.

  1. Изберете персонализиран план
  • Правило 50/30/20.

Това правило разделя обичайните разходи на три категории с определени проценти. Въз основа на доходите, основните разходи (комунални услуги, храна и наем) образуват 50% от общите разходи. Разходите, които не са жизнено необходими (кабелна, интернет, мобилен телефон), образуват 30% от бюджета, а бъдещите цели (плащания по кредити, спестявания, пенсионни фондове) образуват останалата част от 20%.

  • Фиксирани и променливи разходи. 

Този метод разделя бюджета на две категории – фиксирани срещу променливи разходи. Можете само да намалите плащанията по фиксираните разходи като застраховка за колата или изплащане на ипотека, но разходите за хранене навън и забавления попадат в разходите по лична преценка, които могат да се премахнат, ако е необходимо.

  • Бюджет, ограничен до най-необходимото.

Този бюджет е базиран на най-ниския възможен доход. Ако сте самостоятелно заето лице или работите на комисионна, този план ще е най-подходящ. Създайте план, който е базиран на най-необходимото, от което имате нужда, за да оцелеете. Останалите пари се разглеждат като приход.

  1. Намерете метод за проследяване на бюджета

След като сте изчислили какъв е вашия доход и колко пари ще похарчите, и сте избрали бюджетен план, който е подходящ за вас, е време да се вземе решение за това как ще го проследявате всеки месец:

  • мобилни приложения и уеб-базирани платформи  за проследяване на бюджета
  • тефтер и химикал за записване на приходите и разходите

Може да се наложи да тествате няколко различни онлайн инструменти или шаблони на  електронни таблици, но след като намерите подходящия, се придържайте към него.

Ако през текущия месец разходите надвишават приходите и ви трябват бързи пари, не се колебайте да се свържете с екипа на Фератум на телефон 070011088 или имейл info@ferratum.bg.

Не забравяйте, че  всеки първи заем до заплата от Фератум е с 0% лихва!