Как да обясним на децата какво представляват парите?

kak-da-obqsnim-na-decata-kakvo-predstavlqvat-parite

Всички знаят, че децата гледат, слушат и се учат от родителите си и от другите около тях. Знаете ли че, как децата ще се справят с парите по-късно в живота, се влияе от това, което учат днес? Подгответе децата си за успешно финансово бъдеще, като им говорите за пари.

Започнете да говорите за пари по-рано

Какво трябва да знае едно малко дете за парите? Е, отговорът вероятно е - не много. Това обаче не означава, че те вече не се учат как работи светът, а концепцията за парите е важен житейски урок за по-късно. Статия на Форбс цитира изследвания, показващи, че децата могат да разберат основни понятия за пари от 3-годишна възраст и да формират своите навици за парите до 7-годишна възраст.

Забавните игри са добър вариант за запознаването на децата с парите. Те могат не само да помогнат на математиката им, но и да разберат идеята за транзакции за стоки. Опитайте ролеви игри за покупка и продажба на предмети с играчки за по-малки деца. По-големите деца се опитайте да включите, когато отидете в магазина, обяснявайки колко артикули сте купили и колко струват, както и откъде идват парите, с които ги плащате.

Научете ги да спестяват

Поговорката гласи, че парите не растат по дървета. С малки изключения, повечето семейства имат определена сума пари, която могат да си позволят да похарчат в даден период. Това означава, че парите се изчерпват и понякога се налага да спестявате, за да купите това, което искате. Също така понякога трябва да заемате пари, за да платите за по-големи неща или за спешна нужда.

Това са важни уроци, които децата могат да научат. Парите не са неограничен ресурс. Ако обаче има нещо, което наистина искат или, от което имат нужда, решението е да спестят и да си го купят. Ако дадете на децата си джобни пари, можете да ги насърчите да спестяват в касичка.

Направете спестовна сметка на детето си

Много родители отварят банкови сметки за децата си, за да заделят средства за подаръци и спестявания. Това може да бъде чудесна възможност, за да покажете на по-големите как работят банковите сметки и че има пари, които могат да бъдат използвани по-късно. Ако планирате да позволите на децата си да използват пари от сметката в даден момент, помислете дали да имате отделна сметка за допълнителни спестявания, като например за средства за висше образование. По този начин ще има ясно разграничение (също и за вас като родители) за това как ще се използват парите.

За да говорите с децата за пари правилно, е много важно да успеете много ясно и точно да обясните причините, поради които не можете да купите този артикул. Или можете да им дадете възможност да използват джобните си. Пребройте заедно колко пари са останали след покупката.