Развенчаваме митове - Мит 3: Не можеш да вярваш на финансови съвети от кредитори

07.03.2022#Общи

Какво мислиш за кредиторите и финансовите институции?

Навява ли ти мисли за ненадеждни финансови съветници, които печелят от несигурното финансово състояние на хората?

Ако отговорът е да, не си само ти.

В проучване, проведено от Ferratum през 2021 г., целящо да установи познанията на обществеността за различните финансови услуги, повече от половината от анкетираните заявиха, че нямат доверие на банките или финансовите институции, предоставящи потребителски кредити като съветници за личните им финанси.

Почти същия брой анкетирани смятат, че банките печелят пари от хора, които не изпълняват задълженията си по кредите си и че кредиторите дават лоши съвети, за да заробят хората с договори за кредит, които не могат да си позволят. Ако случаят наистина е такъв, не е чудно, че толкова малко хора се доверяват на съветите, дадени от банките.

За щастие, това е просто мит.

Банките не забогатяват за твоя сметка

Кредитирането на хора, които не могат да изплатят заемите си, не е нещо, което банките търсят. Банките печелят предимно от субсидии за лихви. Ако попаднеш в ситуация, в която не можеш да изплатиш потребителския си кредит, банката рискува да загуби не само размера на заема, но и лихвите и таксите, които би платил в бъдеще. В случай на забавено погасяване може да възникнат лихви и такси. Те се регулират от властите и този регламент не позволява на финансовите институции да одовлетворят исканията за кредит на кандидати, които биха се затруднили да изплатят заема. Сумата на лихвите и таксите в повечето случаи е много по-ниска от тази, която банката би получила, ако заемът бъде погасен съгласно договореността.

Във Ferratum одобряваме искания за заем, само когато кандидатът отговаря на условията за отпускане на кредит!

Можем да говорим само за себе си, но във Ferratum поставяме безопасността на нашите клиенти на първо място и работим под задължителни регулации, които определят дали кандидатът отговаря на условията за потребителски заем или не.

Всички доставчици на потребителски кредити трябва да следват строги указания от Органа за финансов надзор на всяка страна. Тези регулации са на там, за да те защитят като клиент. В допълнение към други насоки, банките трябва да изчислят колко разполагаем доход има всеки клиент, за да изплати заема си. Там се вземат предвид данъците, както и всички други режийни разходи като разходи за домакинство, други заеми и наеми. Затова и често се случва да не можем да те одобрим за първоначално заявената сума или срок, тъй като проверките, които сме направили и данните, с които разполагаме, индикират, че е възможно да не можеш да се справиш с плащането на вноските.

Тези регулации също помагат на финансовите институции и банките да са по-уверени, че ще можеш да погасиш отпуснатия потребителския кредит. След като финансовата институция внимателно прегледа твоите финансово състояние и история, те не би следвало да одобрят искането ти за заем, ако не отговаряш на тези изисквания. Ако дадена компания ти отпуска кредит с непосилни месечни вноски или те одобрява с атрактивни реклами, че може да имаш и лоша история в ЦКР, това би трябвало да ти подскаже, че има нещо нередно и тази компания прикрива нещо от теб, тъй като и самата компания осъзнава, че рискът да не можеш да погасиш кредита и тя да загуби отпуснатата сума, както и всички евентуални печалби от лихви е много голям.

Във Ferratum сме тук, за да ти помогнем с всички финансови въпроси и съображения - да не да правим живота ти по-труден. Винаги можеш да се свържеш с нашия екип за обслужване на клиенти онлайн с твоите въпроси или притеснения и да намериш полезни статии в блога ни за това как да управляваш финансите си и да бюджетираш отговорно ежедневието си.

Виж повече във видеото тук.

Вземи бърз кредит до минути.

Кандидатствай

 

Можеш да прочетеш и другите ни статии

Sorry, there are errors on the page: